Kerstcadeaus uit Tsjechië

Kerstcadeaus uit Tsjechië

Laat je bij het inslaan van kerstcadeaus inspireren door Tsjechische tradities!

Kerstcadeaus uit Tsjechië
Ben je op zoek naar leuke cadeaus voor je dierbaren? Wat dacht je ervan om tijdens je kerstbezoek aan Tsjechië een stukje Tsjechische traditie mee te nemen? We hebben verschillende tips voor originele geschenken voor je, die vaak verbonden zijn met een bepaalde regio in Tsjechië maar gelukkig in het hele land te koop zijn.

Kristal voor koningen, keizers en presidenten

Het zou natuurlijk zonde zijn om geen glas mee te nemen uit Tsjechië! Het beste glas vind je daar waar het wordt gemaakt: in de Kristalvallei in het noorden van Bohemen of bijvoorbeeld in UNESCO-kuurstad Karlovy Vary in West-Bohemen. Maar ook in Praag zijn geweldige producten van stralend Boheems kristal te koop.

De Moser-glasfabriek in Karlovy Vary produceert het bijvoorbeeld al sinds de dagen van Oostenrijk-Hongarije. De oprichter van de fabriek, Ludwig Moser, had de reputatie van de meest prestigieuze kristalfabrikant van de hele monarchie. De Britse koningin, de Japanse keizer, de Amerikaanse en Russische presidenten, of de Spaanse prins op hun bruiloft dronken uit de kristallen glazen van Moser.

Waar is Boheems glas van Moser te koop?

 • Bij verkoopgalerieën van Moser, bijv. Staroměstské náměstí 603/15, Praag of online

En wat dacht je ervan om vanuit Tsjechië een van de vazen ​​van borosilicaatglas mee te nemen die een plekje wisten te veroveren in de designcollectie van MoMA, het Museum voor Moderne Kunst in New York? Het ontwerp van de vazen is van de hand van Jiří Pelcl, die behoort tot de vooraanstaande Tsjechische ontwerpers die wereldwijd worden erkend.

Waar zijn de Tsjechische glazen vazen die in het MoMA tentoon worden gesteld te koop?

 • Czechdesign Shop, Myslíkova 5, Praag 1 of online

Niet alleen glas, maar ook bier is, met een beetje overdrijving, een symbool van Tsjechië. En als je deze beide fenomenen combineert, krijg je een perfect cadeau voor bijvoorbeeld je man of vader. De glazen van Lukáš Houdek getuigen van toewijding aan Tsjechische tradities en vormen een eerbetoon aan de populaire ouderwetse bierpinten.

Waar koop je bierglazen?

 • Czechdesign Shop, Myslíkova 5, Praag 1 of online

De schitterende erfenis van de Venetiaanse meesters uit het noorden van Bohemen

Elegante sieraden en nauwkeurig vervaardigde bijouterie komen uit de Kristalvallei, aan de voet van het IJzergebergte. Het lokale merk Preciosa is dankzij zijn producten wereldberoemd. Hier worden niet alleen originele kristallen sieraden en bijouterie gemaakt, maar ook horloges met Tsjechisch kristal, manchetknopen en andere kristallen geschenken, zoals glazen vijlen. Bijouterie wordt al eeuwenlang gemaakt in Noord-Bohemen, waardoor je bij aankoop van een voorwerp van kristal niet alleen iets moois in handen krijgt, maar ook een stukje Tsjechische geschiedenis.

Waar koop je producten van Preciosa?

 • Bij een Preciosa-winkel, bijv. in Quadrio Shopping Station, Spálená 2121/22, Praag of online

Tsjechische edelstenen uit het Boheems Paradijs

De Tsjechische bijouterie zul je beslist mooi vinden. Maar misschien zoek je wel iets exclusievers? Bijvoorbeeld een sieraad ingelegd met de nationale Tsjechische edelsteen – de Boheemse granaat? Sieraden met edelstenen in een tint die poëtisch 'de kleur van duivenbloed' wordt genoemd en waarvan de traditie in de Tsjechische landen teruggaat tot de 13e eeuw, hebben ook een plekje gekregen in de juwelendoos van bijvoorbeeld Hillary Clinton en Michelle Obama. Vindplaatsen van granaten zijn er overal ter wereld, maar echte Boheemse granaten zijn volgens deskundigen de mooiste qua kleur, glans en helderheid. Ze zijn bekend en populair in de hele wereld, maar de naam Boheemse granaat mag alleen worden gebruikt door Granát Turnov, een Tsjechisch sieradenbedrijf uit de stad Turnov in het hart van de sprookjesregio Boheems Paradijs.

Waar vind je sieraden met Boheemse granaat?

 • Bij de winkels van Granát Turnov, bijv. in het Boheemse granaatmuseum in Praag, Karlova 8, Praag 1 of online

Tsjechisch porselein voor op tafel (en niet alleen met Kerst)

Naast Tsjechisch glas heeft ook Tsjechisch porselein een benijdenswaardige reputatie. En dat is niet verwonderlijk, want in West-Bohemen, in de buurt van kuurstad Karlovy Vary, wordt het al gemaakt sinds de 18e eeuw! En in die tijd heeft men de kwaliteit en het ontwerp ervan tot perfectie gebracht. Zo bestaat de grootste en oudste porseleinfabriek van Tsjechië Thun 1794 in Klášterec nad Ohří al ruim tweehonderd jaar. Tegenwoordig beschikt het bedrijf over drie productiefaciliteiten en zelfs een bezoekerscentrum in Nová Role, waar je kennis kunt maken met de traditionele methoden van porseleinproductie in de authentieke omgeving van de productiefabrieken. En natuurlijk kun je het 'witte goud' er ook kopen.

Waar is het porselein van Thun 1794 te koop?

 • Bij porseleinwinkels, bijv. Vinohradská 61, Praag

Onze tip voor een cadeau van porselein: Maxim Velčovský, een van de populairste Tsjechische ontwerpers, heeft iets echt bijzonders gecreëerd: de 'Porseleinen republiek'. Deze originele schaal in de vorm van Tsjechië is verkrijgbaar in een puur witte uitvoering, maar ook in een uitvoering met het traditionele en bekendste Tsjechische dessin, de Blauwe Ui.

Waar is de porseleinen schaal in de vorm van Tsjechië te koop?

 • Czechdesign Shop, Myslíkova 5, Praag of online

Stijl in elke streek die je zet: Tsjechische schrijfbenodigdheden die de wereld veroverden

Dat de magie in de details zit is een bekend feit. En je kunt je vast wel voorstellen dat zon detail bijvoorbeeld een smaakvolle en stijlvolle pen kan zijn. In het zuiden van de Tsjechische Republiek ligt de Koh-i-noor Hardtmuth-fabriek, die al sinds 1790 schrijfgerei produceert. In de loop van de tijd heeft het een enorme reputatie opgebouwd.

Zijn aquarelkrijtjes zijn ongeëvenaard dankzij de geheime productietechnologie, en het Koh-i-noor grafietpotlood met de markering 1500 is het beroemdste ter wereld. Het bedrijf produceert ook luxe pennen die goed zullen opvallen onder de kerstboom. Protocollen werden met Koh-i-noor Hardtmuth ondertekend door staatslieden al in Oostenrijk-Hongarije.

Waar zijn de schrijf- en tekenbenodigdheden van Koh-i-noor Hardtmuth te koop?

 • Bij Koh-i-noor Hardtmuth-winkels, bijv. Vodičkova 710/31, Praag

Cosmetica met ingrediënten uit alle hoeken van Tsjechië

Nog een cadeautip waarmee je altijd goed zit is Tsjechische cosmetica. Producten van het bedrijf Manufaktura zijn altijd een schot in de roos. Het bedrijf voortzette al in de jaren negentig de traditie van het produceren van verse glycerinezepen en sindsdien zijn productie heeft uitgebreid naar tientallen hoogwaardige cosmetische producten. De Tsjechische traditie wordt echter nog steeds gehandhaafd en bij de productie van de cosmetische lijnen wordt wijn uit Moravië, thermaal zout uit Karlovy Vary, geneeskrachtige kruiden of zelfs bier gebruikt. Bovendien was Manufaktura het eerste Tsjechische bedrijf dat het internationaal erkende HCS-certificaat van niet-proeven op dieren ontving.

Waar vind je Tsjechische cosmetica van Manufaktura?

 • Bij de Manufaktura-winkels, bijv. Karlova 223/26, Praag

Ook andere bedrijven uit Tsjechië bieden originele cosmetica van hoge kwaliteit aan. Of het nu gaat om het bedrijf Botanicus, dat zich richt op nauw contact met kwekers, of het luxe merk Chateau Mcely, speciaal geproduceerd voor een vijfsterrenhotel in de buurt van Praag, of de Tsjechische cosmetica Ryor, die je kan kopen in alle drogisterijen.

Waar vind je Tsjechische cosmetica van Botanicus?

 • Bij de Botanicus-winkel, Týn 1049/3, Praag

Het beste cadeau voor kinderen? Het Molletje

Ieder Tsjechisch kind kent de geanimeerde sprookjes over Het Molletje. En veel toeristen nemen een Molletje van pluche, hout, metaal, cartoon, plastic, marsepein of peperkoek uit Tsjechië mee, voor zichzelf of voor hun kinderen. Als je het houten exemplaar kiest, is het door het Tsjechische bedrijf Detoa gemaakt, dat als de enige een licentie voor houten figuren heeft.

Het Molletje is een kleine Tsjechische held en ook een origineel. De eerste animatiefilm met een mol werd in 1957 door de kunstenaar Zdeněk Miller uitgebracht. Zijn personage werd niet alleen populair omdat het simpelweg schattig is, maar ook omdat Het Molletje een van de weinige dieren is die niet door de Amerikaanse kunstenaar Walt Disney is getekend. Maar Het Molletje gaat zelfs op zijn zestigste nog niet met pensioen; nieuwe avonturen met de panda wachten hem in China.

Waar is het Tsjechische molletje te koop?

 • Bij speelgoedwinkel Hugo chodí bos, bijv. Vodičkova 35, Praha, en bij Sparkys, Bambule e.a.

En iets lekkers?

Voor fijnproevers keren we nog eens terug naar West-Bohemen. Naast glas of porselein werd het spa-gebied beroemd door bijvoorbeeld broze wafels of Becherovka. Tijdens een wandeling door Karlovy Vary of Mariánské lázně kom je vast wel iemand tegen die geniet van een grote ronde wafel gevuld met bijvoorbeeld een noten- of kaneelmengsel. Gelukkig kan je deze lekkernij ook in een doos mee naar huis nemen.

Een ander wereldberoemd product uit West-Bohemen mag in een fles mee naar huis. Kruidenlikeur Becherovka behoort tot de geneeskrachtige bronnen van Karlovy Vary vanwege de verzachtende effecten op het spijsverteringsstelsel. Het wordt tijdens familiefeesten of als digestief al sinds 1794 gedronken, toen het in Karlovy Vary werd geproduceerd door apotheker Josef Becher.

Waar vind je Becherovka en spawafels?

 • Bij levensmiddelenwinkels in heel Tsjechië