Festivals, evenementen en andere feestelijkheden in Tsjechië voor 2023

Festivals, evenementen en andere feestelijkheden in Tsjechië voor 2023

Festivals, evenementen en andere feestelijkheden in Tsjechië voor 2023
In Tsjechië staat er een jaar vol culturele, sportieve en sociale evenementen te wachten. Van muziekfestivals, gastronomische evenementen, autoraces tot folklore festivals. Dit is alvast een klein voorproefje.

Februari - Jizerská 50 en carnavalsoptochten

Langlaufatleten zullen zich in het weekend van 9 tot 12 februari in Bedřichov in Noord-Bohemen verzamelen voor de Jizerská 50. De bekendste langlaufrace van Tsjechië wordt al georganiseerd sinds 1968 en voert door het IJzergebergte. Deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden – 10, 25 of 50 kilometer klassiek, 17 of 30 kilometer met vrije techniek of 's nachts een sprint over een wedstrijd van 1,5 kilometer. De hoofdrace van 50 km is op zondag 12 februari en start om 08.30 uur. Op zaterdag 18 februari kunnen liefhebbers van folklore een vrolijke carnavalsoptocht bijwonen in de regio Hlinecko in Oost-Bohemen. Mensen zijn verkleed als boer, merrie, schoorsteenveger of beer en lopen door de straten waar lokale lekkernijen worden verkocht. De geschiedenis van de Hlinecko optochten gaat ver terug in het verleden en dankzij hun sterke traditie, die van generatie op generatie is doorgegeven, zijn ze ook toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.
Jizerska 50 langlaufrace in Noord BohemenJizerska 50 ©Archiv Jizerské 50 

Maart – langlaufrace in het Reuzengebergte

Begin maart wordt de meest veeleisende cross-country race voor amateurs in Tsjechië gehouden. De Krkonošská 70 is net als de Jizerská 50 een langlaufrace, maar deze gaat door het Reuzengebergte. De wedstrijd start in Špindlerův Mlýn en gaat richting het oosten van het Reuzengebergte naar Černá hora en daarna weer terug.  Deelnemers kunnen kiezen uit een parcours van 25, 50 of 70 kilometer.

April - Pasen

April staat in het teken van Pasen. Hoe traditionele volksgebruiken van Pasen eruit zien, kan aanschouwt worden in het openluchtmuseum in Rožnov in Oost-Moravië. Diverse paasmarkten zijn aanwezig in de stadscentra van Praag, Brno, Olomouc en Ostrava. In Olomouc wordt op 15 en 16 april voor het zesde jaar het Tvarůžk-festival georganiseerd ter ere van de typische specialiteit Olomouc tvarůžk, die al meer dan zeshonderd jaar in Loštice wordt geproduceerd. In het kasteel van Třeboň is er de bloemententoonstelling "Amarylis" op 16 en 17 april.

Mei – Freedom Celebrations, muziekfestivals en volksfeesten

Een buitengewone feestelijke sfeer met alomtegenwoordige Amerikaanse vlaggen, historische uniformen en voertuigen ervaar je tijdens het Liberation Festival in Pilsen. Het jaarlijks terugkerende evenement waarbij bevrijding wordt gevierd omvat een konvooi van historische voertuigen. Bijna een hele maand lang vindt in Praag het Prague Spring International Music Festival plaats. Jonge talenten en legendes van de klassieke muziek ontmoeten elkaar en geven geweldige voorstellingen. Twee sportieve evenementen die in mei plaatsvinden zijn de Prague International marathon op 7 mei en de halve marathon in Karlovy Vary op 20 mei. Het Museumnachtfestival vindt plaats van 19 mei tot 16 juni. Naast rondleidingen door permanente tentoonstellingen, bieden musea en galerijen nachtbezoekers ook andere buitengewone ervaringen. Een groot volksfeest is de Rit der Koningen dat plaatsvindt in Vlčnov Oost-Moravië op Pinksteren. Een traditie van meer dan 200 jaar.
 

Juni – Smetana festival, vuurwerkshows en Royal Silvering

Iedereen die een kijkje wil nemen in het leven van parochies en gemeenschappen kan op 2 juni naar de Nacht van de Kerken. Een dag later kan in České Budějovice aan de halve marathon worden deelgenomen. Een groots evenement in Litomyšl is het muziekfestival Smetanova ter ere van de componist Bedřich Smetana. Dit jaar vindt de 65e editie plaats van 15 juni tot en met 2 juli. Spetterende shows zijn er vanaf 10 juni in Brno tijdens het internationale vuurwerkspektakel Ignis Brunensis. In het laatste weekend van juni wordt de geschiedenis van Kutná Hora herbeleeft tijdens Royal Silvering. Het programma omvat een historische parade, riddertoernooien en een markt met kraampjes waar handgemaakte producten worden verkocht.
Royal Silvering in Kutna Hora
Royal Silvering in Kutná Hora ©Central Bohemia Tourist Board

Juli – een zomer met films en muziek

Van 30 juni tot 8 juli wordt Karlovy Vary overspoeld door een festivalsfeer vanwege het bekende Karlovy Vary International Film Festival. Er zijn concerten, feesten, ceremonies, persconferenties en natuurlijk filmvoorstellingen. Een van de grootste zomerfestivals in Tsjechië vindt tevens plaats in juli. Het voormalige industrieterrein Dolní Vitkovice is van 19 tot 22 juli het decor van het internationale muziekfestival Colours of Ostrava met optredens van o.a. OneRepublic.

 

Augustus – de snelheid van wielen, de kracht van smeden en de schoonheid van kastelen

In de Oost-Moravische stad Zlín wordt ook in 2023 weer het Barum Czech Rally georganiseerd. Een spektakel van hoog niveau wordt verwacht van 18 tot en met 20 augustus toppers uit het Europees kampioenschap. In de avond van 25 en 26 augustus openen kastelen hun deuren tijdens Kastelennacht.

September – wijnfeesten in het hele land

September is de maand van wijnfestivals. De grootste vinden plaats in Zuid-Moravië, zoals in het weekend van 8-10 september in de stad Mikulov, Znojmo en Uherské Hradiště. Een week later wordt in Bohemen met wijn geproost in Mělník en zijn in Ostrava de NAVO-dagen. Het is het grootste veiligheidsshow in Midden-Europa. De organisatoren van RunCzech organiseren in september twee hardloopwedstrijden. De halve marathon in Ustí nad Labem en op de laatste dag van september de Liberec Nature Run. Op 23 en 24 september wordt het kasteelterrein van Karlštejn gereed gemaakt voor de aanwezigheid van de Tsjechische koning Karel IV die arriveert tijdens een historische parade.
Karlstejn, kasteel, wijnfestival
Karlštejn Vintage © Central Bohemia Tourist Board

Oktober - in het teken van paarden en lichtshows

De tweede zondag van oktober staat in Pardubice in het teken van paarden. De Velká Pardubická race wordt in 2023 voor de 133e keer georganiseerd. De paarden moeten 31 hindernissen overwinnen, waarvan de bekendste de Taxis Ditch is. Van 12 tot 15 oktober worden de straten, beroemdste historische monumenten en openbare ruimtes van de Tsjechische metropool verlicht met niet-traditionele vormen tijdens het Signal-festival.
 
Signal festival, Praag, lichtshows

November – viering van St. Martin

November is de maand van St. Martin en dat gaat gepaard met gebraden gans en jonge wijn. In Mikulov vindt van 10 tot 19 november het Svatomartinský Mikulov event plaats. De vieringen omvatten de intocht van St. Martin, een ceremoniële opening van de St. Martin’s wijnen en in het weekend is er een kermis. Niet alleen in Mikulov zijn er vieringen, maar ook in Český Krumlov, Kutná Hora, Jihlava en Praag.

December - kersttijd

In december komt de gezellige tijd van advent en kerst. De kerstmarkten zijn de beste plekken om te genieten van de kerstsfeer. Tot de populairste behoren de kerstmarkten in Praag, die door buitenlandse gidsen al meermaals zijn opgenomen in de TOP 5 mooiste kerstmarkten ter wereld. De verschillende markten in Brno hebben ook een magische sfeer. Ze zijn te vinden op het Vrijheidsplein en en het Dominikánská-plein waar een intiemere sfeer hangt met veel gastronomische hoogstandjes. De kerstmarkten van Olomouc, Český Krumlov en Pilsen zijn ook zeker het bezoeken waard.
Kerstmarkt Praag in het centrum