Jizerská 50 en andere populaire langlaufloipes

Jizerská 50 en andere populaire langlaufloipes

De grootste massarace in langlaufen in Midden-Europa WERD GEANNULEERD!

Jizerská 50 en andere populaire langlaufloipes
De editie van dit jaar van de legendarische Jizerská 50, de grootste massale langlaufwedstrijd in Midden-Europa, werd afgelast vanwege gebrek aan sneeuw en warm weer. De hoofdrace zou plaatsvinden op zondag 11 februari.

Winterse marathon door een sprookjeslandschap

Een van de belangrijkste sportevenementen in Tsjechië telt dit jaar al de 57e jaargang. Jizerská 50 is een traditionele langlaufwedstrijd, bestemd voor zowel professionele sporters als amateur langlaufers. Op deelnemers en degenen die hen begeleiden wacht een gevarieerd programma in de loop van het vier dagen durend evenement, van donderdag 8 februari t/m zondag 11 februari.

UPDATE! De editie van dit jaar werd afgelast vanwege gebrek aan sneeuw en warm weer!

Behalve de hoofdwedstrijd van vijftig kilometer lang, die op zondag 12 februari om 8:30 uur van start gaat, worden ook wedstrijden met kortere routes georganiseerd. Zoals 25 of 10 kilometer klassieke stijl, 15 en 30 kilometer vrije stijl of een 1,5 km lange nachtsprint met een helling naar boven. Ook een route voor de kleinste langlaufers wordt klaargemaakt en een estafettewedstrijd georganiseerd. Men kan aan één of meerdere wedstrijden meedoen. Geniet van het unieke karakter van het IJzergebergte! De wedstrijdroute begint in Bedřichov in het Noorden van Tsjechië en loopt door bijna het hele gebergte. Je zal ook langs de recent op de UNESCO-lijst ingeschreven monument lopen: de Beukenbossen van het IJzergebergte.Jizerská 50 is de bekendste langlaufwedstrijd in Tsjechië die al sinds 1968 wordt georganiseerd. Dit evenement is het Expeditie Peru 1970-Memorial, het herinnert aan vijftien tragisch overleden bergbeklimmers. Hun nagedachtenis wordt door deelnemers op zaterdag bij een herdenkingsdienst geëerd. Deze langlauftocht is een onderdeel van Worldloppet, wereldcompetitie van lange afstand langlauftochten, met beste langlaufers uit Tsjechië en andere landen, maar er nemen ook altijd enkele bekende mensen deel aan. Sinds 2008 is de Jizerská 50 een onderdeel van de Tsjechische Ski Tour-serie en sinds 2011 ook een onderdeel van de Ski Classics-serie. Het is de grootste massale langlauftocht in Midden-Europa!

Jizerská 50 zonder wedstrijddeelnemers

Is het je niet gelukt om aan de Jizerská 50 deel te nemen? Of vind je het te zwaar? Geen probleem! Je kunt in de voetsporen van deze traditionele tocht gaan langlaufen, op het langlauftraject genaamd Jizerská magistrála, wanneer het je het beste uitkomt. Kortere afstanden op deze route kunnen ook recreatieve langlaufers gemakkelijk aan. Je kunt een tocht maken door de mooie natuur van het IJzergebergte en iets voor je goede lichamelijke conditie doen. De mooiste delen vind je in de omgeving van Kristiánov, Bedřichov, Nová Louka en Jizerka. De loipe wordt regelmatig machinaal onderhouden en op elk kruispunt staan borden en wegwijzers. In informatiecentra gaan ze jou graag helpen met adviezen en je kunt daar een kaart krijgen.

Onvergetelijke vergezichten in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte (Krkonoše) in het Noorden van Tsjechië is het hoogste Tsjechische gebergte. Hier vind je dus ook de Sneeuwkop, de hoogste Tsjechische berg. Het stadje Špindlerův Mlýn is in het Reuzengebergte een van de wintersportcentra. Vanuit Spindel, zoals het in het Tsjechisch familiair genoemd wordt, lopen enkele langlaufroutes. Een ervan – vanuit Spindel naar Luční-chalet en terug – loopt door een van de prachtigste gedeelten van dit majestueus gebergte. De loipe is voor meer ervaren langlaufers bedoeld. De tweede route die we zeker moeten aanraden, is nog iets moeilijker. Vanuit Pec pod Sněžkou loopt deze over de hoofdkam van het Oostelijke gedeelte van het Reuzengebergte, met de hoogste bergen van Tsjechië – de Sneeuwkop, Studniční- en Luční-berg. Deze tocht is echter werkelijk voor betere langlaufers bestemd en voor liefhebbers van vergezichten. Het gebruik van deze route wordt voor kleinere kinderen en beginners ten zeerste afgeraden.

Op langlaufski’s door ongerepte natuur van Šumava

Het Boheemse Woud (Šumava) vind je in het Zuiden en Westen van Tsjechië. Het is qua uitgestrektheid het grootste Tsjechische gebergte met oorspronkelijke bergwouden en diepe venen. Ook zijn er de koudste plaatsen van dit land te vinden, waar het zelfs midden in de zomer kan vriezen! De sneeuwlaag in de winter is daarom meestal vrij constant. Waar kan je het beste langlaufen? Een aanrader is bijvoorbeeld de omgeving van het dorp Modrava middenin het Nationale park Šumava. Hier liggen twee prachtige rondroutes – één loopt door het dal van de Roklanský-beek en is 11 km lang. Het loopt een beetje omhoog, maar dan kan je van mooie afdalingen en ongerepte natuur van het zgn. Drie-meren-veen (Tříjezerní slať) genieten. De tweede Modrava-route leidt door een heel mooi landschap gemodelleerd door de Modravský-beek en omliggende bossen in de richting van Březník, een berghut middenin de bossen en open plekken, waar tegen het eind van de winter de baltsperiode van het beschermde auerhoen begint. Gedraag je daarom stil, om hem niet te verstoren!