10 tips voor fietstochten die kinderen spelenderwijs aankunnen
Wij willen u enkele gemakkelijke fietsroutes presenteren, die door prachtige dalen, langs rivieren of gewoon op vlak terrein leiden. Kortom, routes waar zowel ouders als kinderen van zullen genieten!

Naar het kasteel langs de Moldau

Het fietspad op de linkeroever van de Moldau van České Budějovice via Karlův hrádek naar Hluboká is een van de meest populaire in Zuid-Bohemen. De ruim 20 km lange route is verhard en grotendeels off-road.

Het begint in het centrum van České Budějovice bij het zwemstadion en gaat verder onder het adembenemende kasteel Hluboká nad Vltavou. Je kunt er stoppen voor een rondleiding, een kunsttentoonstelling of gewoon voor een versnapering. Er leidt een gloednieuw fietspad door de ruïnes van Karlův hrádek naar Purkarec, vanwaar je per boot terug kunt keren.De route op de linkeroever is ook geschikt voor gezinnen met kinderen en inline-skaters, omdat er geen hoogteverschil is. In Bavorovice word je niet alleen beloond met aangename versnaperingen in een plaatselijke pub, maar ook met prachtige folkloristische barokke gebouwen. Voor alle fietsers is er ook een pad op de rechteroever beschikbaar: het loopt langs een verharde weg. Op de linkeroever met een asfaltverharding is er daardoor meer ruimte voor inline-schaatsers beschikbaar.

Třeboňsko - de regio Třeboň - een landschap geschapen voor fietstochten met kinderen

Zuid Bohemen, en vooral Třeboňsko, zijn een paradijs voor fietsers. De fietsroute langs de stad Třeboň is tegelijkertijd een educatieve route met vele uitzichten en stopplaatsen, voorzien van borden in het Tsjechisch en Engels. Deze beschrijven de meest typische dingen, die u in de regio Třeboň kunt tegenkomen – vijvers en vijversystemen, veengronden, boscomplexen en weilanden. De route begint bij de vijver Svět (Wereld) en eindigt voor de poorten van de stad. U zult in totaal 39 km afleggen.

Op fiets rond de Moravische „zee“

Het bekoorlijke landschap rond het stuwmeer Novomlýnská nádrž in Moravië, dat soms „Moravische zee“, wordt genoemd, nodigt gewoon uit om een uitstapje op de fiets te ondernemen. Het terrein vertoont slechts kleine hoogteverschillen, en is dus ideaal voor tochten met kinderen. U kunt bijvoorbeeld in het dorp Dolní Věstonice starten, waar het oudste beeld van keramiek ter wereld werd gevonden, genaamd Venus van Dolní Věstonice. U kunt hier bovendien een kleine archeologische tentoonstelling bezoeken. De fietsroute loopt verder langs het stuwmeer in de richting van de gemeente Brod nad Dyjí en verder naar de gemeente Pasohlávky, die een van de recreatiegebieden vormt bij de stuwdam Nové Mlýny.

Uitstapje rond de grootste Boheemse stuwdam

U kunt een prachtig fietspad met een gemakkelijk profiel vinden bij de stuwdam Lipno in Zuid-Bohemen.  Van de gemeente Lipno nad Vltavou, waar het bijvoorbeeld de moeite waard is om met kinderen het touwpark, de bosspeeltuin of het Boomkroonpad te bezoeken, kunt u een fietstocht maken langs de oever van de grootste Boheemse stuwdam. De route vanaf de dam naar de aanlegplaats in de gemeente Frymburk is 10 kilometer lang. Dankzij het perfecte oppervlak is het fietspad ook geschikt voor inline-skaters.

Op zoek naar de koninklijke schatten van Midden-Bohemen

Vele bezoekers gebruiken voor de reis van Praag naar de burcht Karlštejn de auto of de trein. Heeft u niet zin om eens de fiets te proberen? U kunt meerdere routes met verschillende moeilijkheidsgraad kiezen. Gezinnen met kinderen geven meestal voorkeur aan de vlakke route vanuit het centrum van Praag langs de rivier de Moldau naar de gemeente Lahovice, en vervolgens door het dal langs de rivier de Berounka. De bestemming van de reis is duidelijk – de koninklijke burcht Karlštejn. En als u uitgeput raakt, kunt u Praag gemakkelijk met de trein bereiken!

Op fiets naar de monumenten van UNESCO. Comfortabel.

In Zuid-Moravië, dichtbij de Oostenrijkse grens, vindt u het grootste gecomponeerde landschap ter wereld – het prachtige kasteelpark bekend als het Lednice-Valtice areaal, dat trots is op zijn plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bekoorlijke paadjes door vlak terrein lijken geschapen te zijn voor een fietsuitstapje met kleine kinderen. Hoewel u in het kasteelpark niet mag fietsen, verbindt een prachtig fietspad genaamd Knížecí (Vorstelijk pad) de twee kastelen.

De lengte van het pad bedraagt kleine 12 kilometer. Het pad leidt door een vlak landschap met vele interessante verrassingen langs de route. Op de weg ziet u bijvoorbeeld de classicistische Tempel van de Drie Gratiën of het empire kasteeltje Rendez-Vous. De weg op de dam tussen de vijvers binnen het Lednice-Valtice areaal biedt u een mooi uitzicht. U kunt bijvoorbeeld het uitstapje afsluiten met een rondleiding door het kasteel en de prachtige kasteeltuinen in Lednice. Klimt u tot naar de top van de Minaret?

Zoekt u een fietsroute zonder enige heuvel?

Kies dan de richting van het Bata kanaal op de rivier de Morava. Het loopt van de stad Kroměříž tot de stad Hodonín en wordt gevolgd door een 80 km lang fietspad zonder enige heuvel. Zelfs de kleinste kinderen leggen hier een behoorlijke afstand af zonder tegen te spreken. Het pad is volledig geasfalteerd, alle kruisingen met ander transport zijn ongelijkvloers en de verhoging op de weg is praktisch nul. U kunt in feite op elke plaats beginnen – bijvoorbeeld de stad Kroměříž met zijn tuinen en kasteel die ingeschreven staan op de Wereldgoedlijst van UNESCO of bijvoorbeeld de stad Uherské Hradiště met het nabije klooster Velehrad en het archeologische openluchtmuseum Modrá zijn zeker een bezichtiging waard.

Op fiets langs de grootste Boheemse rivier de Elbe

Een mooi gemakkelijk fietspad leidt langs de Elbe tussen de steden Nymburk en Poděbrady in Midden-Bohemen. In beide steden kunt u interessante monumenten ontdekken, die een bezoek waard zijn. Wij raden bijvoorbeeld aan om in de kuuroordstad Poděbrady het mooie park met een bloemenklok te bezoeken, in de stad Nymburk is het de moeite waard de overblijfselen van de middeleeuwse stadschans te bekijken. De route van de fietstocht in één richting is ongeveer 8 kilometer lang.

Adembenemende uitzichten in de Šumava-regio zullen u betoveren

De Šumava fietsroute van Nová Pec naar Nové Údolí wordt beschouwd als een van de prachtigste in de Tsjechische Republiek. En terecht. Het pad loopt op vlak terrein door het schitterende landschap van Šumava op gladde geasfalteerde boswegen en wordt begeleid door kleine rivieren. Interessant is, dat de route bijna over de gehele lengte de spoorlijn volgt. Voor u liggen 30 kilometer, waarbij u de weg op enkele plaatsen kunt bekorten en naar Nová Pec met de trein kunt terugkeren. U zult de weg zelfs met kleine kinderen of met een fietswagen aankunnen.

Fietstocht langs het middeleeuwse koopmanspad in het Jeseníky-gebergte

De gemeenten Rejvíz en Vrbno pod Pradědem in het Jeseníky-gebergte in Moravië zijn met elkaar verbonden door een geasfalteerd fietspad, dat zich kronkelt door het schilderachtige dal van de rivier de Černá Opava en volgt een middeleeuws koopmanspad. U passeert langs de ruïne van de gotische burcht Koberštejn en op de weg kunt u ook de overblijfselen van een zeldzaam technisch monument bekijken – de Lorenzov-Vavřinec ijzersmelterij, wat een hoogoven was waarvoor houtkool werd gebruikt.  

Op fiets het hart van het nationale park in naar een uitzichtspunt

Zuid-Moravië bergt het kleinste Boheemse nationale park – Podyjí. Maak samen met uw kinderen een gemakkelijke fietstocht van de gemeenten Lukov of Čížov naar het uitzichtspunt Hardegg, waar zich vanuit een houten paviljoen een prachtig uitzicht biedt op het dal van de rivier de Dyje en op het Oostenrijkse stadje Hardegg met haar burcht. En wat u onderweg niet mag missen? Aan het zuidelijke einde van de gemeente Čížov loopt u grensversperringen met prikkeldraad en een wachttoren aan, wat de bezoekers een voorstelling geeft, hoe het er meer dan 30 jaar geleden uitzag ten tijde van het zogenaamde IJzeren Gordijn, dat hier doorheen liep.

Belevenissen op de fiets
Dit vind je misschien ook leuk

Belevenissen op de fiets

Geniet van een fietsvakantie in Tsjechië. In het land vind je honderden kilometers aan fietsroutes. Van routes langs rivieren, rustige paadjes door het platteland tot uitdagende bospaden. Er zijn verschillende langeafstandsfietsroutes, EuroVelos en Greenways. Of je nu houdt van een korte fietstocht in de regio, een moutainbiker bent of wielrenner er is voor ieder wat wils.
Ontdek

Ga je op reis? Blijf veilig! Download de mobiele emergency rescue-app “Záchranka”

Ga je op reis? Blijf veilig! Download de mobiele emergency rescue-app “Záchranka”
De app Záchranka staat altijd klaar op je mobiele telefoon, zodat je met één druk op de knop snel contact kunt opnemen met de reddings- of bergdienst.

Verdere slimme functies

  • Geef je exacte locatie en andere informatie op om de redding te bespoedigen
  • Plan je reis van tevoren en krijg informatie over het actuele gevaar in de bergen
  • Vind de dichtstbijzijnde AED of EMS
  • Een handige EHBO-gids
  • Ontvang belangrijke informatie tijdens een noodsituatie met relatie tot de volksgezondheid
  • Video-overdracht direct vanaf de locatie
  • Krijg ook hulp in Hongarije, Oostenrijk en de Slowaakse bergen
Beschikbaar in het Engels, Duits, Pools, Oekraïens, Vietnamees en Tsjechisch.