Kloosterbrouwerijen zijn een bezoek waard

Kloosterbrouwerijen zijn een bezoek waard

Klooster Břevnov in Praag: hier werd het eerste Tsjechische hopbier gebrouwen

Kloosterbrouwerijen zijn een bezoek waard
Er zijn monumenten die meer dan 'alleen' culturele belevenissen bieden. Tsjechië telt verschillende kloosters waar tot op heden heerlijk hopbier wordt gebrouwen en waar je een rondleiding met gids kunt krijgen én lokale specialiteiten kunt proeven. Ga dus gauw met ons op pad. Uiteraard laten we ook het hoplandschap van Žatec, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, niet achterwege.

Klooster Želiv met sporen van Santini

In de unieke brouwerij op het terrein van premonstratenzer klooster Želiv brouwen de monniken al sinds de 13e eeuw zelf bier. Ook de namen van de brouwsels eren de kloostertraditie: ze dragen de namen van plaatselijke beroemde abten.Behalve rondleidingen biedt de brouwerij weekend-workshops, en het uitgestrekte barokke complex herbergt ook een hotel en restaurant. Het stadje Želiv vind je in het hart van de Boheems-Moravische hoogvlakte. Het is ook interessant dankzij de architect Jan Blažej Santini, die na een grote brand de Maria Geboortekerk een nieuw aanzien gaf.

Klooster Břevnov: hier werd het eerste Tsjechische bier gebrouwenEen van de tien oudste bierbrouwerijen ter wereld vind je in het Praagse klooster Břevnov, het oudste mannenklooster van Bohemen. Bovendien verwijst de allereerste schriftelijke vermelding van het brouwen van bier op Tsjechisch grondgebied naar dit klooster! De brouwerij is gelegen in het prachtige barokke gebouw van de voormalige stallen. Er worden jaarlijks tot wel twintig verschillende soorten bier gebrouwen, waarvan er zes vast onderdeel van het assortiment uitmaken. Een bezoek aan het hele kloostercomplex is een echte aanrader.

Kloosterbrouwerij Strahov Als je van hopbier houdt, is je bezoek aan Praag niet compleet zonder een bezoek aan brouwerij Strahov en een glas van het gerenommeerde bier dat hier wordt gebrouwen. Brouwerij Strahov ligt op een steenworp afstand van de Praagse burcht, verborgen in het mooie historische complex van klooster Strahov.

Renaissancistisch Lobeč – Europa Nostra Awards 2023

Ten noorden van de stad Mělník, met zijn fantastische uitzicht op de samenvloeiing van de Moldau en de Elbe, staat een unieke stoombrouwerij waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 16e eeuw. In 2023 ontving deze een prestigieuze Europa Nostra Award 2023 voor buitengewone initiatieven op het gebied van cultureel erfgoed en Europese tradities. In het fijnzinnig gerestaureerde complex kun je ook overnachten. 

Kasteelbrouwerij Svijany 

Kaart met brouwerijen

Lang geleden begon het allemaal met een middeleeuws fort met een kleine brouwerij. Tegenwoordig wordt het ongepasteuriseerde bier van het merk Svijany tot over de landsgrenzen verkocht. Proef in het brouwerijrestaurant en de bedrijfswinkel van het hier gebrouwen lagerbier, donkere bier en speciale biersoorten! Je kunt je bierervaring verrijken met een rondleiding door het plaatselijke kasteel of helemaal compleet maken met een bezoek aan de bierspa. Ook kun je het bierfeest bezoeken dat elk jaar in het naburige Svijanský Újezd of de nabijgelegen stad Liberec wordt gehouden.

Dětenice – een middeleeuws hotelDe eerste vermeldingen van het brouwen van bier in Dětenice dateren van 1307 en de eigenaars van de brouwerij, waaronder het geslacht Clam-Gallas, de orde van Malta en vooraanstaande industriëlen, droegen bij aan het moderniseren ervan. In de brouwerij kunnen de historische interieurs en de historische kelders worden bezichtigd. De hoofdattractie van de rondleiding is echter de demonstratie van de productie van Dětenice-bier uit de 18e eeuw, volledig volgens het originele recept met traditionele ingrediënten. Dětenice ligt in het schilderachtige Boheemse Paradijs op ongeveer een uur rijden van Praag.

Žatec en zijn hoplandschapEn ten slotte iets wat Tsjechië overal ter wereld naamsbekendheid gaf: de hop van Žatec. Het historische centrum van Žatec en het hoplandschap staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt er de Hop- en biertempel, het Hopmuseum, het Biermuseum en twee ambachtelijke bierbrouwerijen bezoeken. En wie graag een alcoholvrij drankje proeft, kunnen we de heerlijke hoplimonade aanbevelen.

Bekijk ook de andere geweldige plaatsen waar je de bitterheid van hop en een stukje geschiedenis kunt proeven: