Moderne architectuur op wijngaarden
Bij wijn horen vrienden, het gezin, een wijnkelder en een goede sfeer. Maar tegelijkertijd is hoogwaardige wijn tegenwoordig zo eenvoudig te verkrijgbaar dat iedereen die dit serieus wenst zich kan veroorloven zo nu en dan in z´n eigen woonkamer een glas uitstekende wijn te drinken. Daarom komen wijnboeren met een interessant concept, dat erop gericht is wijn weer uniek te maken en hem zijn emoties terug te bezorgen. Dit moet bewerkstelligd worden door hoogwaardige wijnbouwarchitectuur. Op wijngaarden worden wijnbouwcomplexen gebouwd, waar alles, van de productieruimten tot een vertrek voor ontmoetingen met bezoekers, zich onder één dak bevindt. Hierdoor ontstaan vaak futuristische gebouwen, die ervoor zorgen dat de perceptie van de wijnbouw naar een hoger niveau getild wordt. Tegelijkertijd vormen deze gebouwen een grote attractie voor bezoekers, die tegenwoordig niet alleen komen om uitmuntende wijnen te proeven, maar ook willen genieten van iets bijzonders en van de sfeer en de omgeving waar de wijn vervaardigd wordt. Waar in Tsjechië moet u zijn om wijnen te proeven en daarbij te genieten van de aangename sfeer van de wijngaarden?

Wijnbouwbedrijf Lahofer

Wijnbouwbedrijf Lahofer heeft zo´n twee jaar geleden dicht bij Znojma een representatief bezoekerscentrum geopend. Dit gebouw is ontworpen door een bekende Tsjechische architectenstudio, die het heeft ingepast in de heuvels boven het dorp Dobšice, bij Znojmo, tussen de wijngaarden van het traditionele Zuid-Moravische landschap. Het gebouwencomplex huist naast productieruimten ook een bezoekerscentrum en kantoren waar de administratie van het bedrijf wordt bijgehouden. De kerngedachte achter het ontwerp bestaat uit het motief van een rij wijnranken, dat binnen het hele gebouw voortdurend terugkeert. Uniek is verder met name het beloopbare dak, dat ´s zomers tevens dienst doet als amfitheater, waar allerlei evenementen georganiseerd worden, zoals concerten en filmprojecties. Bezoekers kunnen gebruik maken van een nieuw vertrek, geschikt voor maximaal 100 gasten, waar zowel openbare als besloten wijndegustaties plaats kunnen vinden, van de wijnwinkel en van de representatieve kelder met houten wijnvaten.

Wijnbouwbedrijf Sonberk

De streek rond Mikulov behoort tot de beste wijngebieden van Tsjechië. Al in de 16e eeuw werden de wijnen uit deze wijngaarden geserveerd aan de tafels van koningen in Praag en keizers in Wenen. We raden u dan ook aan een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld wijnbouwbedrijf Sonberk. Het pand van dit bedrijf, in Popice, is opgetrokken van hout en biedt een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Het gebouw is met veel zorg ingepast in het landschap, waarmee het zowel qua materialen als qua vorm correspondeert. Tot meest dominante elementen van het gebouw behoren het atypische, golvende dak van gebogen blikplaten, waaronder in de herfst en de winter druiven gedroogd worden voor de bereiding van de beroemde zgn. strowijn, en de brede trap, die het gebouw met de belangrijkste toegangsweg verbindt en bezoekers als het ware uitnodigt een glas goede wijn te komen drinken. U kunt de lokale wijnen proeven op het uitgestrekte terras met uitzicht op het pittoreske Pálava-gebergte, het kleinste gebergte van Tsjechië.

Wijnbouwbedrijf Starý Vrch

Iets verderop naar het noorden ligt de stad Hustopeče. Hier vindt u het nog jonge wijnbouwbedrijf Starý Vrch. Het is minder dan 10 jaar geleden opgericht en behoort toch al tot de meest bekende moderne wijnbouwbedrijven van het land. Het bedrijf zweert bij moderne techniek en hoogwaardige grondstoffen, die volgens het bedrijf de basis vormen voor de ontwikkeling van zijn hoogwaardige en eerlijke Moravische wijnen. De architectonische vormgeving van de bedrijfsgebouwen gaat uit van verschillende combinaties van beton, hout en natuursteen. Al met al is het gelukt een aangename omgeving te creëren voor het degusteren van wijnen, het ontmoeten van vrienden en heerlijk relaxen. U kunt hier heerlijke, hoogwaardige, gecertificeerde wijnen van traditionele Moravische druivenrassen proeven.

Wijnbouwbedrijf Krásná Hora

Een ander uniek wijnproductiegebouwen vindt u in de buurt van Hodonín, bij wijnbouwbedrijf Krásná Hora. Dit is een klein, biologisch familiebedrijf, waar zgn. biodynamische wijnen geproduceerd worden, waardoor het voor bepaalde bezoekers uitermate interessant is. Naast de uitmuntende wijnen springt het productiegebouw in het oog, een gezamenlijk ontwerp van de eigenaar en een architect. Het ontwerp is gebaseerd op de traditionele dorpsarchitectuur, zodat het de omringende bebouwing in haar waarde laat, en het gebouw heeft direct na aanbouw verschillende architectonische prijzen gewonnen. Het bedrijf gaat bij de productie zo zuinig mogelijk om met de natuur en het milieu, pleegt zo min mogelijk ingrepen, en laat met name de droge, natuurlijke smaak van de wijnen goed uitkomen.

Wijnbouwbedrijf Obelisk

U vindt wijnbouwbedrijf Obelisk in de buurt van Valtice, in het Landschapspark rond Lednice en Valtice, waarbij het ontwerp van het bedrijfsgebouw naadloos aansluit op de ideeën en tradities, die hier eeuwen geleden geïntroduceerd werden door het geslacht Lichtenštejn. Ook al handelt het om een modern gebouw, toch is het qua vormgeving gebaseerd op antieke tempels, waarvan er verschillende in het landschapspark te vinden zijn. Natuurlijke materialen, in de vorm van natuursteen, beton en eikenhout, worden aangevuld met glas, staal en cortenstaal. Deze materialen worden met de jaren alleen maar mooier... U kunt de wijnen van Obelisk degusteren in verschillende prachtige vertrekken, die een extra dimensie verstrekken aan de kwaliteit van het terroir.