Ontdek de juwelen van moderne Tsjechische architectuur
Wij willen je graag uitnodigen voor een architectonische rondreis door Tsjechië, waarbij je gebouwen leert kennen die tot de wereldelite behoren. Een huis dat danst, een congrescentrum in een gasreservoir, de langste hangbrug ter wereld en de gouden innovatie van Zaha Hadid, dat zijn slechts enkele van de moderne architectonische hoogstandjes waar Tsjechië terecht trots op is.

Praag: Het Dansende Huis met het hoofd van Franz Kafka

In Praag mag je DOX en Kunsthalle niet missen. Het zijn twee van de beroemdste tentoonstellingsruimtes voor hedendaagse kunst, gecreëerd uit voormalige industriële gebouwen. Bovendien kun je bij DOX het luchtschip Gulliver betreden, wat op zichzelf al een architectonisch belevenis is!

Hoofdattractie is het iconische Dansende Huis dat door het Amerikaanse tijdschrift Time werd bekroond met een prestigieuze prijs. Terwijl je rond de rivier de Moldau loopt, kun je in de buurt van Náplavka zogenaamde kerkers tegenkomen, kamers met unieke grote ronde glazen deuren, waar gezellige cafés, clubs en galerijen te vinden zijn.

Er zijn nog twee interessante gebouwen in de buurt van het Nationaal Theater te vinden: DRN en Quadrio. DRN is een bijzonder hedendaags paleisgebouw uit de 21e eeuw, waarin de nadruk ligt op groen, de kwaliteit van de openbare ruimte en de originele vormgeving van de interieurs. En achter het winkelcentrum Quadrio gluurt ineens the Head of Franz Kafka, het gigantische roterende hoofd van Franz Kafka, het werk van kunstenaar David Černý, naar je toe. Heb jij al een selfie met Kafka in je online album?

En de grote finale van jouw wandeling door de Tsjechische hoofdstad. Deze herfst opent Masaryčka zijn deuren: een gloednieuw gebouw van de wereldberoemde architect Zaha Hadid! Het adembenemende gebouw met gouden gevel direkt bij het historische Masaryk-treinstation wordt niet alleen een winkelcentrum, maar vooral een gastronomisch centrum.Ostrava: gasreservoir tussen de TOP 10 gebouwen ter wereld en een galerij in een slachthuis

Als je de zeer succesvolle verbouwingen van voormalige industriële installaties wil zien, ga naar Ostrava, in het bijzonder Dolní Vítkovice. Opvallend is de Bolt-toren, een spiraaltoren met uitkijkpost en een café dat boven een uitgedoofde hoogoven zweeft.

Niet ver daarvandaan vind je de cilindervormige multifunctionele hal Gong, die is ontstaan ​​door de reconstructie van een gasreservoir. Op de prestigieuze beurs Expo Real in München behoorde Gong tot de TOP 10 gebouwen ter wereld! Concerten vinden hier vaak plaats, en het complex is ook een van de meest aantrekkelijke congreslocaties in Tsjechië.

De nabijgelegen Science and Technology Centre, die in een voormalige fabriekshal is ontstaan, trekt zowel kinderen als volwassenen aan voor interactief vermaak, waarbij iedereen de geheimen van de technologie zal kunnen doorgronden.

Liefhebbers van moderne kunst kunnen de Plato Stadsgalerij in Ostrava bewonderen, die gevestigd is in het gebouw van een voormalig slachthuis. De reconstructie biedt een adembenemende combinatie van rauwe architectuur en kunst en heeft vele internationale prijzen gewonnen.

Pavlov: Door betonnen labyrinten naar het verleden 

Ook andere Tsjechische architectonische parels vormen een uniek decor voor waardevolle museumcollecties. Je kunt dit bijvoorbeeld zelf zien in het Pavlov Archeopark in Zuid-Moravië. Ondergrondse betonnen labyrinten die doen denken aan grotpassages, samen met witte monumenten die uit de grond oprijzen en in de omgeving schijnen, zijn een subtiele herinnering aan de uitgestorven wereld van mammoetjagers die hier duizenden jaren geleden leefden. Zo’n stijlvolle samensmelting van oude en moderne werelden zou je moeilijk ergens anders vinden.Pardubice: kubisme waar zelfs Picasso jaloers op zou zijn

Pardubice is terecht trots op het unieke kubistische gebouw van de Automatische Molens, waarin de Gočár Galerie is gevestigd, ter herdenking van een belangrijke Tsjechische kubistische architect. Het interieur van het gebouw heeft een nieuwe minimalistische look gekregen en is zelfs genomineerd voor de Tsjechische Architectuurprijs 2023! Kubisme in de architectuur is een zeldzaam fenomeen, nergens ter wereld zie je zon concentratie van kubistische gebouwen als in Tsjechië. maak gebruik hiervan en bezoek ook de andere gebouwen van Gočár - het Praagse House at the Black Madonna met het prachtige Grand Café Orient of de landvilla Bauer in Kolín bij Praag.


Helfštýn en Kamenice: stereotypen doorbreken en de moderniteit laten spreken loont!

Tsjechië heeft een rijke geschiedenis, het is trots op vele majestueuze kastelen en charmante chateaus. Er is veel moed voor nodig om het taboe van hun architectonische onschendbaarheid te doorbreken. Het resultaat is echter de moeite waard.

Een van de takken van de Barnsteenroute die Europa doorkruist van de Oostzee naar de Zwarte Zee wordt nog steeds bewaakt door het kasteel Helfštýn in Moravië, waarvan de succesvolle reconstructie de Tsjechische Architectuurprijs heeft gewonnen. De symbiose van middeleeuwse steenschoonheid met moderne bouwmethoden waarbij gebruik wordt gemaakt van hedendaagse materialen zal niet alleen architectuurkenners fascineren.

Een ander voorbeeld is de moderne uitbreiding van het neogotische kasteel Kamenice, dat zich slechts enkele kilometers van Praag bevindt. Het voormalige woonhuis van de beroemde familie Ringhoffer, de grondleggers van de grootste wagenfabriek van Europa, werd enkele jaren geleden uitgebreid met een moderne nieuwbouw die lijkt op een historische oranjerie. De architecten hebben hier een lastige opgave op zich genomen en zijn erin geslaagd een gebouw te creëren dat opgaat in de omgeving en het cultuurmonument niet verstoort. Kom zelf maar eens kijken!

Helfštýn Castle, ceskacenazaarchitekturu.cz, ©BoysPlayNice

Ústí nad Labem, Dolní Morava en Nový Bor: Staalreuzen en een glazen huis

De technisch unieke Mariabrug over de rivier de Elbe werd gerangschikt onder de 10 mooiste gebouwen van Europa van het einde van de 20e eeuw. Het verbindt delen van de Noord-Boheemse metropool Ústí nad Labem.

In het bergresort Dolní Morava aan de andere kant van Tsjechië werd een paar jaar geleden een hangbrug geopend, die de eerste plaats heeft gewonnen tussen soortgelijke bruggen ter wereld. De unieke Sky Bridge 721 behoort samen met de lokale Sky Walk tot de meest bezochte plaatsen in Tsjechië.

Voor nog een architectonische delicatesse, een huis met een glazen gevel, kun je terecht bij Nový Bor. Het glasbedrijf LASVIT, 's werelds toonaangevende fabrikant van glas- en kristalinstallaties, dat trofeeën maakt voor de beroemde Tour de France en de US Open en de huizen van iconen als Rihanna en Justin Bieber siert, is hier gevestigd.

Gastronomie in een stijlvolle omgeving? In Tsjechië is dat geen probleem!

Ga voor een romantisch diner in Praag bij restaurant Ginger & Fred en krijg een unieke belevenis. Op de 7e verdieping van het onmiskenbare Dansende Huis met een adembenemend uitzicht op de Praagse Burcht en Malá Strana zal het eten dubbel zo lekker zijn!

De kunstenaar David Černý bouwde niet alleen verschillende sculpturen in Praag, maar ook het restaurant Cyberdog, waar je alles bestelt d.m.v. een tablet, je wijn wordt ingeschonken door een robothand en je bestelling wordt afgeleverd door een geautomatiseerd systeem. De toekomst begint hier!

Een architectonische delicatesse - het Miura hotel in de Beskydy met een gerenommeerd hotelrestaurant - is zoals een ruimteschip ontworpen dat werd bewoond door de familie Krychloid, die ook door David Černý werd gemaakt. In het hotel vind je ook topwerken van internationale en Tsjechische kunstenaars, zoals onder meer Andy Warhol, Damien Hirst of Petr Pastrňák.

En waar naartoe voor wijn? Naar Zuid-Moravië! We hebben talloze tips, maar we onderstrepen er de twee beste. Znojmo Enotéka, dat je kan vinden in het omgebouwde technische pand van een voormalige brouwerij in het stadscentrum met een wijnproeverijsysteem met zelfbediening "Per glas", en het Lahofer Winery Centre nabij Znojmo, dat ook op de pagina's is verschenen van prestigieuze architectuurtijdschriften ter wereld.
 


Mis het festival De dag van architectuur niet!

Dag van de Architectuur

Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur brengt bezoekers in Tsjechië naar ongewone plaatsen en unieke gebouwen. U kunt interessante rondleidingen, workshops of lezingen van architecten, historici of theoretici bijwonen. Kom meer te weten over interessante gebouwen en bezoek er enkele.
Ontdek