8 adellijke families die de geschiedenis van (niet alleen) Tsjechië schreven
Weet je waarom Praag "gouden" wordt genoemd, wie van Casanova een bibliothecaris maakte en welke van de Tsjechische aristocraten Napoleon uitdaagden? Dit en nog veel meer interessante feiten ontdek je tijdens historische omzwervingen in Tsjechië.

De Schwarzenbergs: het temmen van Napoleon en de waterelementen

In hun tijd controleerden ze bijna heel Zuid-Bohemen en kozen buitengewoon mooie plaatsen zoals het kasteel Hluboká of Český Krumlov als hun woonplaats. De leden van deze belangrijke familie vochten in vele veldslagen, in die bij Leipzig uitdaagde de Oostenrijkse maarschalk Karel Filip Schwarzenberg zelfs Napoleon zelf, die hij versloeg. Ze waren eigenaar van het kasteel Křivoklát, Orlík en het vijverlandschap in de buurt van Třeboň, dat ze aanzienlijk hadden verbeterd. Een interessante herinnering aan hun werk in Zuid-Bohemen is het beroemde Kanaal van Schwarzenberg, waardoor hout van Šumava naar de Donau werd getransporteerd. Het kanaal is een van de bekendste toeristische bestemmingen in Tsjechië.


Kasteel Hluboká

De Habsburgers: de transformatie van Praag tot de gouden metropool van Europa

Een van de belangrijkste Europese families regeerde bijna vier eeuwen lang over de Tsjechische landen. Tijdens het bewind van keizer Rudolf II. was Praag de hoofdstad van het rijk. De Praagse Burcht werd herbouwd en het beroemde Gouden Straatje ontstond toen ook. De keizer verzamelde in de Praagse Burcht een kunstcollectie die destijds de grootste van Europa was en de basis legde voor vele hedendaagse Europese galerijen. Praag was het centrum van geleerden en kunstenaars zoals de astronoom Tycho de Brahe, Johannes Kepler of de schilder Arcimboldo. De legende van de Golem die verbonden is met de joodse rabbijn Löw komt ook uit deze periode. Het einde van de Habsburgse regering in Bohemen kwam met het einde van de Eerste Wereldoorlog.


Gouden Straatje in Praag

De Harrachs: Ridders uit de Kristallen vallei, die de eerste ski's naar Tsjechië brachten

De dragers van de Ridderorde van het Gulden Vlies behoorden tot de belangrijkste adellijke families van de Habsburgse monarchie. Ze dienden op hoge posities aan het Oostenrijkse keizerlijke hof en ze bezaten land in het Reuzengebergte en de Jeseník bergen. De kastelen Hrádek u Nechanic en Kunín lieten ze bouwen. Het populaire Tsjechische skigebied Harrachov in Noord-Bohemen draagt ook ​​hun naam. En terecht! Het is geen geheim dat de familie Harrach de eerste ski's naar Tsjechië bracht. Ze richtten ook een van de eerste glasfabrieken in Tsjechië op (die trouwens nog steeds in bedrijf is), waarvan ze de schatten ommuurden om ze tegen de nazis te beschermen. De glasfabriek maakt deel uit van de Kristallen vallei en beschikt over een van de meest bewonderenswaardige glasgalerijen in Tsjechië.


Kasteel Hrádek u Nechanic

De Rosenbergs: Machtige concurrenten van de Tsjechische koningen die hebben De Wereld geschapen

Deze sterke adellijke familie was een van de machtigste van het land en kon zich zelfs verzetten tegen de Tsjechische koningen die toen in de Praagse Burcht woonden. De oorsprong van de familie zou teruggaan tot het oude Rome, tot de familie Ursina (Latijn voor beer), wat ze benadrukten door beren te fokken in hun residentie in het kasteel in Český Krumlov. Tegenwoordig kan je hier nog steeds beren zien. De goed opgeleide Rosenbergs waren zeer verantwoordelijk voor de economische welvaart van Zuid-Bohemen. Ze stichtten de beroemde Tsjechische vijvertraditie, ze lieten de grootste vijver ter wereld aanleggen, die ze Svět (De Wereld) noemden. Ze richtten ook brouwerijen op, een van de bekendste is de Rožmberk brouwerij↗, waar je een uitstekend pilsje kunt proeven of een interactieve rondleiding kunt volgen.


Kasteel Rožmberk

De Wallensteins: De leeuwen in dienst van de keizer hadden de bibliothecaris Casanova in dienst

Een van de oudste en rijkste families van Tsjechië bouwde zijn landgoederen rond Burcht Valdštejn in het Boheemse Paradijs. De bekendste persoonlijkheid van de familie was Albrecht van Wallenstein, een generaal in dienst van de Oostenrijkse keizer tijdens de Dertigjarige Oorlog. In het Duchcov Chateau, dat tot de familie behoorde, zou tot aan zijn dood de bekende minnaar en spion Casanova, wonen die als bibliothecaris in dienst was van de familie Wallenstein. Volgens de legende werd hij begraven nabij de kapel van St. Barbara, ongeveer vijf minuten lopen van het kasteel.


Burcht Valdštejn

De machtige familie Wallenstein, die rijk werd in de keizerlijke dienst, was eigenaar van het kasteel Křivoklát, het Máchovo-meer en legde de basis voor Škoda's fabrieken in Pilsen. In Praag waren ze eigenaar van het Wallenstein-paleis, tegenwoordig de zetel van de Senaat van Tsjechië. Je kan tentoonstellingen bezoeken in de nabijgelegde Wallenstein manege, of je kan een wandeling maken in de prachtige Wallenstein tuin die zich onder de Praagse Burcht bevindt.


Kasteel Křivoklát

De Liechtensteins: symbool van de rijkdom van Europa

De bekende adellijke familie, die volgens Forbes en The Times tot de rijkste adellijke families van Europa behoort, bezat in haar hoogtijdagen letterlijk een derde van Moravië. De Liechtensteins waren eigenaar van Velké Losiny met een tot op heden functionerende handgemaakte papierfabriek en de kastelen Šternberk en Sovinec in Jeseníky. Hun hoofdkwartier was echter Lednice en Valtice. Tegenwoordig behoren deze plaatsen tot de meest bezochte in Tsjechië. Ze staan ​​bekend als het Kultuurlandschap Lednice-Valtice en behoren tot de Tsjechische UNESCO-juwelen. Het gebied is onder meer versierd met het grootste samengestelde landschap ter wereld.


Kasteel Sovinec

De Krawarns: heren in Hradec en in Moravisch Bethlehem

Leden van deze adellijke familie bekleedden hoge posities in het koninkrijk Bohemen. Of het nu gaat om Moravische gouverneurs of de kamerheren van de Tsjechische koning. Als je in hun voetsporen treedt, leiden ze je naar prachtige plekken. Eén daarvan is bijvoorbeeld het sprookjesachtige kasteel Hradec nad Moravicí, dat Beethoven zelf graag bezochtte.


Kasteel Hradec nad Moravicí

Andere historische pareltjes met een erfenis van de Krawarns zijn bijvoorbeeld het kasteel Helfštýn dat een van de zijtakken van de Barnsteenroute bewaakt of Štramberk, een pittoresk stadje in het noorden van Moravië, beroemd geworden door vondsten van Neanderthalers, de peperkoekspecialiteit Štramberk-oren die doet denken aan de invasie van de Tataren, en de stenen Trúba-toren die boven de stad uitsteekt.


Kasteel Helfštýn

De Sternbergs: Český Šternberk en Zlín van Baťa

Zij waren bijvoorbeeld eigenaar van het Konopiště chateau niet ver van Praag, de beroemde residentie van Ferdinand Ferdinand d'Este, erfgenaam van de Oostenrijkse troon, die in Sarajevo werd vermoord. Hun voetafdruk wordt ook gedragen door het majestueuze kasteel Český Šternberk, dat uittorent boven de rivier de Sázava, evenals het Sternberg-paleis in Praag, waar tegenwoordig de Nationale Galerij is gevestigd. Leden van deze belangrijke Tsjechische familie stichtten het Nationaal Museum in Praag, en in Moravië waren zij eigenaar van de stad Zlín, die later beroemd werd gemaakt door de beroemde dynastie van schoenmakers de Baťas.


Konopiště chateau

Ontdek de mooiste Tsjechische kastelen en chateaus!

 

Ontvang duizenden tips voor uitstapjes door heel Tsjechië! Download onze mobiele app!

Ontvang duizenden tips voor uitstapjes door heel Tsjechië! Download onze mobiele app!
  • Actuele tips voor uitstapjes en evenementen.
  • Zoek naar tentoonstellingen, koncerten ezv. op per regio of periode.
  • Krijg tips voor geweldige plekken in de natuur of in de stad en andere reistips in de buurt.
  • Ontdek wat er om je heen is met behulp van de kaart.
  • Filter naar smaak met eenvoudige instellingen.
  • Zie de weersvoorspelling of de beste tijd om te bezoeken… En nog veel meer!
Beschikbaar in het Engels, Duits, Oekraïens en Tsjechisch.