Vandaag is het Europese Dag van de Nationale Parken! Vier hem in Tsjechië

Vandaag is het Europese Dag van de Nationale Parken! Vier hem in Tsjechië

We hebben 6+1 tips voor je om deze speciale dag te eren. Bezoek de beschermde schatten van de Tsjechische natuur.

Vandaag is het Europese Dag van de Nationale Parken! Vier hem in Tsjechië
Dé dag voor alle natuurliefhebbers is aangebroken! De Europese Dag van de Nationale Parken vindt jaarlijks plaats op 24 mei en brengt een ode aan de schoonheid van de meest waardevolle natuurgebieden van Europa. Doel van deze dag is vooral om te wijzen op de noodzaak om deze gebieden te beschermen en met respect te behandelen. Laat je inspireren door onze tips over hoe je deze bijzondere dag in Tsjechië door kunt brengen.
In het kader van de Europese Dag van de Nationale Parken worden mensen aangespoord om eropuit te gaan en te genieten van ‘wild’ plezier. Tsjechië is met zijn uitzonderlijke natuurlijke rijkdom, het best gemarkeerde systeem van wandel- en fietsroutes ter wereld en een van de dichtste netwerken van wandelpaden een paradijs voor outdoorfans en natuurliefhebbers.  Een ideale plek dus om deze dag te vieren.

Hoe je de Europese Dag van de Nationale Parken in Tsjechië door kunt brengen:

1.   Bezoek het oudste Tsjechische nationale park

In 2023 bestond het Nationaal Park Reuzengebergte in de hoogste bergen van Tsjechië 60 jaar. Het is een van de meest bezochte Europese nationale parken, waarvan je de schoonheid kunt ontdekken door een van de in totaal 800 km lange wandel- en fietsroutes te volgen. Het Tsjechische beschermde gebied grenst aan het gelijknamige nationale park in Polen en samen vormen ze een biosfeerreservaat dat ingeschreven staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

2.   Dag van de Nationale Parken in het groene hart van Europa

En wat dacht je ervan om de Dag van de Nationale Parken te vieren in het grootste Midden-Europese bosgebied oftewel het groene hart van Europa? Het grootste nationale park van Tsjechië, het Boheemse Woud (Šumava), stelt nooit teleur! Het landschap doet hier haast mystiek aan met zijn uitgestrekte plateaus met naaldbossen zoals ergens in het noorden van Europa, mysterieuze veengebieden, magische moerasbossen in de uiterwaarden van de Moldau en gletsjermeren.

3.   Vlinders in het Moravische Amazonegebied

Het kleinste van de vier Tsjechische nationale parken, Podyjí, zal je betoveren met zijn ongerepte schoonheid. De natuur in de vallei van de rivier de Dyje (de ‘Moravische Amazone’) aan de grens met Oostenrijk is in zijn meest pure vorm bewaard gebleven doordat het om zijn ligging aan het IJzeren Gordijn jarenlang verboden terrein was. Ontdek alle uithoeken, inhammen en meanders van deze ongerepte Moravische rivier en laat je meeslepen door de schoonheid van rotsen, wijngaarden, bloeiende velden en fladderende vlinders.

4.   In één uur de Wereld rond in het gebied van de vismeren

Nog een uniek natuurfenomeen onder de vleugels van UNESCO waar je echt van de Dag van de Nationale Parken kunt genieten, vind je rond het charmante kuurstadje Třeboň, dat tegelijkertijd ook het centrum van de Tsjechische karperkweek in speciaal aangelegde vismeren is. Het beschermde landschap van Třeboňsko wordt zelfs het landschap van de dubbele hemel genoemd: één boven je hoofd, en de ander weerspiegeld in het oppervlak van de vele visvijvers, aangevoerd door Rožmberk – het grootste vismeer ter wereld. Het wereldwijd unieke systeem van vismeren is doorweven met een netwerk van wandel- en fietsroutes dat over vlak terrein voert en daarmee ook geschikt is voor kinderen. Alleen in dit gebied kun je bovendien in één uur tijd de hele Wereld rond! En de Wereld (Svět) – hoe kan het ook anders – is natuurlijk ook een vismeer.
Vismeren dienen echter niet alleen als kweekvijvers voor vissen. Ze komen het milieu, de biodiversiteit en de lokale gemeenschappen ten goede. Als er voldoende water is, houden de meren het vast en geven het vervolgens geleidelijk af aan de omgeving – waardoor overstromingen worden voorkomen.

5.  Ontdek de Tsjechische rotsgebieden

Of geniet je in plaats van in het waterparadijs liever van het beschermde natuurschoon in het Boheems Paradijs? Ook dit juweel van de Tsjechische natuur staat vanwege zijn unieke karakter onder UNESCO bescherming, als onderdeel van het Netwerk van Europese en wereldwijde UNESCO Geoparken. Dit magische beschermde natuurgebied is uitzonderlijk omdat het unieke natuur verbindt met de romantiek van historische monumenten.

En wat dacht je ervan om rond te wandelen op plaatsen die ook de wereldberoemde sprookjesauteur Hans Christian Andersen en Hollywood wisten te betoveren? Ga daarvoor naar Nationaal Park Boheems Zwitserland. Sommige plekjes, zoals de  Pravčická brána, de grootste zandsteenbrug ter wereld, zul je misschien herkennen uit de film De Kronieken van Narnia. En bovendien zag in Boheems Zwitserland de Europese wandelsport het levenslicht! Maar welke van de Tsjechische rotsgebieden je ook kiest om de natuur te vieren, het is altijd volop genieten.

6.      Trek een heuvelgebied vol orchideeën in

Lets vieren kan niet zonder bloemen. Kies dit keer echter niet voor een boeket in een vaas, maar voor een levende natuurschat: het gebied met de grootste verscheidenheid en overvloed aan orchideeën van Midden-Europa. In het beschermde natuurgebied van de Witte Karpaten kun je genieten van de adembenemende schoonheid van duizenden hectaren bloeiende velden. Dat de Witte Karpaten een Europees biosfeerreservaat onder bescherming van UNESCO zijn, zal je dan ook niet verbazen.

7.     Ontdek het groene gezicht van Praag

Praag is een van de groenste grote steden ter wereld, en daarom is het ook in de Tsjechische hoofdstad niet moeilijk om stukjes natuur te vinden. Je kunt er bijna 100 beschermde natuurgebieden bezoeken! Maak bijvoorbeeld een wandeling door de canyon van de vallei Prokopské údolí met zijn charmante meertjes, steengroeven en rotspartijen. Al even mooi is de rotsachtige vallei Divoká Šárka – een van de grootste parken van Praag. Beide plaatsen zijn goed bereikbaar per tram.

Een andere groene oase vind je aan de rand van Praag in Průhonice. Het hier gelegen natuurlandschapspark is het grootste van Europa en staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En in het zuiden grenst aan de hoofdstad het beschermde natuurgebied van de Boheemse Karst. Dit afwisselende landschap met vele gezichten telt bijna 700 grotten, waarvan de grotten van Koněprusy de bekendste zijn.

Of ga simpelweg heerlijk picknicken in een van de vele parken die Praag rijk is.

Ontdek de Tsjechische nationale parken en natuurreservaten het hele jaar door

Je kunt de schoonheid van de  nationale parken en natuurreservaten natuurlijk ook buiten het hoofdseizoen om verkennen. De ongerepte natuurgebieden hullen zich in de lente en herfst in prachtige kleuren. In de lente bloeien er heel andere bloemen dan aan het einde van de zomer en zien de bossen eruit als het toneel van een sprookjesfilm, dat heerlijk puur en fris ruikt. Bovendien kom je in de Tsjechische natuurgebieden in elk jaargetijde andere diersoorten tegen. En dan die stilte! Stel je voor: het paradijs op aarde, waar je helemaal alleen bent en door een bosvallei wandelt, waar de boomtakken wiegen in de wind en je het getjilp van elke vogel hoort. Fantastisch toch?

De Europese Dag van de Nationale Parken is niet beperkt tot één dag Je kunt de beschermde natuurgebieden het hele jaar door vieren en bijdragen tot de bescherming ervan door lokale natuurbeschermingsinitiatieven te steunen, niet alleen thuis maar ook onderweg milieubewust te leven en op te komen voor het belang van natuurbescherming.