Familievakantie Tsjechië
Geniet van een actieve vakantie naar Tsjechië. Tsjechië is een heerlijk land voor een gezinsvakantie en niet alleen in het Reuzengebergte en bij het Lipnomeer kunnen kinderen zich vermaken. Elke regio zit boordevol leuke plekjes voor kinderen. Van avontuurlijke dingen zoals kanoën, klimmen, rodelen, hiken en mountainbiken tot toffe speeltuinen.

Midden-Bohemen: een fietstocht naar o.a. een doolhof

Als je een geweldige fietsvakantie wilt beleven, dan is de Elberoute een echte aanrader. De route voert van de bron van de Elbe in het Reuzengebergte tot aan de Noordzee en behoort tot de populairste EuroVelo-routes van Europa. Onderweg kom je langs een keur aan natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. Bij de grens met Duitsland ligt een van de mooiste nationale parken van Tsjechië – Boheems Zwitserland. Met zijn rotsformaties en mysterieuze ravijnen, kloven en mooie uitzichtpunten ziet het eruit als een sprookjesland. Wil je kennismaken met de Tsjechische tradities, dan kan dat in het openluchtmuseum van Přerov nad Labem! Een hoop plezier staat je te wachten in het Mirakulum in Milovice, een groot pretpark vol unieke attracties. Op kasteel Loučeň zullen je kinderen zich als een prins of prinses voelen. Het kasteel lonkt bezoekers met speciale rondleidingen voor kinderen, een uniek doolhof en accommodatie in historisch ingerichte appartementen.  

Tip: Volg de Elberoute tegen de stroom van de rivier in, dan heb je vaker de wind de rug.

Oost-Bohemen: over de langste brug ter wereld naar de hel

Ken je het Boomkroonpad? Een uitkijktoren die je niet alleen de adem beneemt vanwege het uitzicht, maar ook door zijn design? Of wandel je liever over de langste hangbrug ter wereld en wil je een rit maken over de langste rodelbaan van heel Tsjechië? Al deze recordattracties vind je in Dolní Morava, een berggebied dat kinderen en volwassenen het hele jaar door plezier biedt. En als je dan toch in Oost-Bohemen bent, neem dan ook een kijkje in de sprookjeshel Čertovina bij het stadje Hlinsko. Dit park is uniek omdat je er wordt rondgeleid door de duivels van de hel zelf! Onder hun begeleiding kun je hier allerlei bijzondere programma's 'proeven'.

Noord-Moravië: een combinatie van industrie en ongerepte natuur

Het noordoostelijke puntje van Tsjechië biedt een unieke combinatie van technische monumenten en natuurlijke bezienswaardigheden.   In Ostrava mag je Dolní Vítkovice, een van de meest bezochte toeristische trekpleisters van Tsjechië, niet missen.  Deze voormalige smelterij met aangrenzende mijn is omgetoverd tot een bruisend centrum voor lering en vermaak. Het hele jaar door worden hier evenementen voor kleine en grote bezoekers georganiseerd. Dolní Vítkovice maakt deel uit van de Technoroute, een unieke route langs technische monumenten Als je de voorkeur geeft aan activiteiten in de natuur, dan kun je de dierentuin van Ostrava bezoeken of naar het Beskydy- of Jeseníky-gebergte gaan. Hier wacht je kinderen een hoop plezier te midden van prachtige natuur. Zeker aan te bevelen is een bezoek aan papiermakerij Velké Losiny, funpark Kopřivná of zomerpark Bílá.    

Een familievakantie in Moravië


Zuid-Moravië: met een bootje onder de grond, met de fiets naar een kasteel

Een bezoek aan deze zonovergoten regio kun je beginnen in de hoofdstad Brno. Een onvergetelijke belevenis is een bezichtiging van Ondergronds Brno, waar je bijvoorbeeld een bezoek aan de burcht Špilberk aan vast kunt knopen. Houd je meer van waterpret, kies dan voor het nabijgelegen zwemparadijs Aqualand Moravia! Of je nu het liefst van een glijbaan roetsjt of lekker wilt ontspannen in een bubbelbad, in Aqualand komt elk gezinslid aan zijn trekken. En als je al genoeg gezwommen hebt, huur dan een fiets in Lednice of Valtice en maak een rit door het prachtige, parkachtige landschap van het Lednice-Valtice-gebied, een UNESCO-parel.

Tip: Bezoek de Moravische Karst. Maak een avontuurlijke vaart over het ondergrondse riviertje de Punkva en bewonder de prachtige decoratie van de kalksteengrotten.

Familievakantie Zuid-Moravië

Zuid-Bohemen: van de bron van de Moldau naar Český Krumlov

Met je kinderen een paar dagen doorbrengen in Zuid-Bohemen is beslist een goed idee. Verken het Boheemse Woud, het grootste Tsjechische nationale park, en fiets over de talloze fietspaden door de prachtige natuur.  Populaire toeristische bestemmingen zijn het Schwarzenbergkanaal en de bron van de Moldau, de langste rivier van Tsjechië.  Ook het grootste Tsjechische stuwmeer, het Lipnomeer, biedt een keur aan mogelijkheden. Je kunt er zeilen, kajakken, zwemmen in het meer of plezier beleven in het nabijgelegen Aquapark Lipno. Een echte aanrader is ook het Boomkroonpad.  De historische stad Český Krumlov is de parel van Zuid-Bohemen, die je zal betoveren met zijn zomerse sfeer en monumenten. In het klooster komen je kinderen op speelse wijze meer te weten over de geschiedenis van Midden-Europa.

Vysočina: voor sprookjesfiguren en westernhelden

Houden je kinderen van sprookjes? Bezoek dan de burcht Pernštejn, een van de meest sprookjesachtige burchten van heel Tsjechië! De omgeving ervan is doorweven met interessante routes langs riviertjes en door diepe bossen. Je zult je er in een magisch sprookje wanen. Ook het Museum van de nieuwe generatie in Žďár nad Sázavou is een bezoek zeker waard. Volwassenen en kinderen komen er van alles over de barok te weten. Virtuele gidsen leiden je op een leuke manier door het museum heen. Als je kinderen van het Wilde Westen houden, mis dan Šiklův mlýn niet. In dit originele westernpark vind je saloons, het kantoor van de sheriff met gevangenis en een indianendorp. Bovendien worden er dagelijks toneelvoorstellingen gegeven! Origineel overnachten kun je in sprookjesdorp Podlesíčko. Pas je er nog in bij Sneeuwwitje en de zeven dwergen? Probeer het maar, je kinderen zullen het geweldig vinden.

West-Bohemen: zwemmen op het dak en een tsunami in Techmania

Je kinderen zullen een bezoek aan Techmania in Pilsen zeker op prijs stellen! Ze leren er op een leuke manier hoe elektriciteit werkt, wat de schroef van Archimedes is, hoe tsunami's ontstaan en nog veel meer. In het Centrum voor bouwkundig erfgoed in Plasy, naast het monumentale klooster, kunnen je kinderen bouwer of architect worden en doordringen in de geheimen van de bouwkunst. In Karlovy Vary mag je een wandeling door de colonnade, een bezoek aan glasblazerij Moser of zwemmen op het dak van hotel Thermal beslist niet missen. Ook in het kuurzwembad van Františkovy Lázně kun je fantastisch zwemmen. En als je van wateravonturen in de vrije natuur houdt, maak dan een kanotocht over de rivier de Ohře.

Noord-Bohemen: het grootste overdekte zwembad van Tsjechië

Ga je naar Noord-Bohemen, dan mag je Liberec niet overslaan. Bezoek de mooie dierentuin of het vermaarde Centrum Babylon, het grootste overdekte pretpark van Tsjechië. Je vindt er een fantastisch zwemparadijs, maar ook het iQpark en iQlandia met honderden leuke interactieve attracties. Na afloop zullen je kinderen een hoop wijzer zijn.

Ook Praag heeft zijn charme voor kinderen

Hoe kun je van Praag genieten met je kinderen? 

Praag met kinderen