Smaka på julen i Tjeckien

Smaka på julen i Tjeckien

Smaka på julen i Tjeckien
Innan man vet ordet av står julen för dörren och det är tid att njuta av den festliga stämningen. Från mitten av november till början på januari sprider den tjeckiska julmagin glädje och ljus över vintersäsongen på julmarknader över hela landet.

Julmarknaderna är en av årets stora höjdpunkter för tjeckerna som går man ur huse för att glädjas tillsammans därför är också Tjeckiens julmarknader kända över hela världen för sin magiska stämning. Oavsett om de hålls i Prag, Český Krumlov, Olomouc eller någon annanstans är de synonyma med lokala jultraditioner, superb shopping och utsökt mat och dryck.

Prag

I Prag finns en rad större och mindre julmarknader att välja på, men juvelen i kronan är nog ändå den på torget i Gamla Stan som besöks av tusentals människor varje vinter. Öl, varm glögg och mjöl flödar och försäljare frestar med grillad korv, helrostad skinka och varma bakverk, allt till ljuva toner av tjeckisk julmusik. Vid torget finns också en julkrubba med får och åsnor som barnen får klappa. Besökare kan prova sina färdigheter på skridskobanan bredvid, och i konsertsalen Klementinum bjuds det in till julkonserter med en orgel som självaste Mozart spelat på. Prags julmarknader har blivit framröstade till de bästa i världen av USA Todays läsare, och det är ett självklart val; sagolika dekorationer, förtrollande omgivningar och en julstämning lika påtaglig som doften av kanel och kryddnejlika som sprider sig mellan stånden.

Olomouc

Det största utbudet av alkoholhaltiga juldrycker hittar man antagligen på julmarknaden i Olomouc. Här finns till och med en särskild "punch town" där man kan njuta av olika sorters varma drycker tillverkade på rom, vin eller körsbärsbrandy och smaksatta med kryddor, liksom ett gott Nurnbergvin. I Olomouc erbjuder man också ett färgsprakande program: Populära band avlöser varandra på scenen, teater, adventstraditioner och nutida attraktioner för både barn och vuxna visas upp, för att inte tala om en snidad julkrubba och en skridskobana utomhus. Reseinspiratören Lonely Planet har valt ut Olomouc som en av de vackraste, men minst kända städerna i Europa.

České Budějovice

På den stora julmarknaden i České Budějovice kan man njuta av julstämningen, lyssna på säckpipa och julsånger och roas av musik-, folkdans- och teaterföreställningar från slutet på november till början på januari. Runt fontänen spolas en isbana som har öppet för alla hugade åkare. Den stora marknaden erbjuder dussintals stånd med julprodukter och traditionellt hantverk där man kan köpa unika presenter till bra priser och smaka på populära juldrycker och delikatesser.

Plzeň

Julmarknaden på Republiktorget i Plzeň visar upp ett rikt kulturprogram med julsånger, upptändning av julgransbelysningen och en julkrubba med levande skådespelare. Här finns stånd med förfriskningar och läckra regionala specialiteter och traditionella hantverksmetoder som demonstreras för intresserade. Under advent erbjuds också guidade turer som tar besökare genom julens historia och regionala julseder och traditioner i Plzeň. I gotiska St Bartholomew's Cathedral hålls konserter och från katedraltornet har man en sagolik utsikt över staden som är smyckad med julbelysning.

Brno

Jul i Brno betyder julmarknader och kulturprogram på en rad olika platser i staden. På Frihetstorget, Kålmarknaden, Moravian Square och Radnická Street erbjuder försäljare hantverk, söta delikatesser, fläskspecialiteter, varm punch, mjöd och annat julgott. I vinterbarens vita kupol på Frihetstorget kan man testa lokala drycker och på scenen avlöser musikevents och shower varandra. I december hålls också Brnos designdagar där unga kreatörer kan visa upp sig i anslutning till en julmarknad.