Retkeilyä Etelä-Böömissä
Kesä on ihanimmillaan, kun ajat maastopyörällä vuoristopolkua pitkin ja lämmin tuuli hyväilee kasvojasi. Tai silloin, kun istut järven rannalla ja annat auringon lämmittää itseäsi ja kylmän oluen viilentää kurkkuasi. Tai silloin, kun edessäsi avautuu näkymä jylhään linnaan ja sydämesi pompahtaa ihastuksesta... Lomaile juuri niin kuin itse haluat – tutustu Etelä-Böömin retkitarjontaan!

Lužnicen reitti – yksi parhaista Euroopassa

55 kilometriä pitkä vaellusreitti Lužnice-joen rantoja pitkin on ensimmäinen tšekkiläinen reitti, joka on päässyt Leading Quality Trails Best Of Europe -listalle. Reitti kiemurtelee kuvankauniissa syvässä laaksossa ja ohittaa Táborin ja Bechyněn, kaksi historiallisesti tärkeää kaupunkia, sekä useita romanttisia vanhoja myllyjä ja linnanraunioita.


Vaellusreitti merkittiin jo vuonna 1899, ja reitin vanhin osa sijaitsee lähellä Táboria. Kaupungissa voi nauttia keskiaikaisista pikkukujista ja ainutlaatuisesta tunnelmasta, ja kannattaa vierailla hussilaismuseossa, suklaa- ja marsipaanimuseossa sekä Housův mlýn -myllyssä, joka on rakennettu 1200-luvulta peräisin olevan myllyn perustuksille. Täällä voi kokea, millaiselta keskiajan elämä näytti, ja tutustua elokuvaohjaajien käyttämiin rekvisiittoihin!

Maalauksellisessa Bechyněn kylpyläkaupungissa voi ihailla loistokasta linnaa ja kalliolla seisovaa luostaria. Paikka soveltuu loistavasti rentoutumiseen koko päivän vaelluksen jälkeen: pulahda kuumaan kylpyyn ja maista paikallisen pienpanimon olutta.

Kultainen tie – kulje historiallista kauppareittiä pitkin

Etelä- ja Länsi-Böömin ja Tonava-joen saksankielisen alueen välillä on käyty vilkasta kauppaa keskiajalta saakka. Vanhat kauppareitit ovat säilyneet tähän päivään asti, ja niitä kutsutaan Kultaiseksi tieksi niitä pitkin kuljetetun arvokkaan kauppatavaran mukaan. Yhteensä 631 kilometrin pituinen tšekinpuoleinen reittiverkosto kulkee muun muassa läpi jylhän Šumavan kansallispuiston ja kiemurtelee maalauksellisten kylien ja keskiaikaisten linnojen ohi. Reittien varrella on useita levähdys- ja yöpymispaikkoja, tietotauluja ja kiinnostavia kulttuurikohteita.

Euroopan vihreä katto Šumava

Syvät metsät Tšekin ja Baijerin rajalla muodostavat keski-Euroopan suurimman yhtäjaksoisen metsäalueen, minkä ansiosta Šumavaa kutsutaan Euroopan vihreäksi katoksi. Ikivanhat aarniometsät, kristallinkirkkaat jäatikköjärvet ja salaperäiset turvesuot tekevät alueesta loistokohteen jokaiselle retkeilijälle. Sodanjälkeisiin tapahtumiin liittyvät Šumavan kadonneet saksankieliset kylät ovat mielenkiintoisia paikkoja historiasta kiinnostuneille.

Železná Rudasta kulkee merkitty reitti Černé jezero -järvelle eli Mustajärvelle ja jatkuu Čertovo jezero -järvelle (Hiidenjärvi) ja Šumavan korkeimmalle vesiputoukselle. Bílá strž eli Valkoinen rotko -niminen vesiputous on 13 metriä korkea. Modravan kylästä taas alkaa luontopolku, jota pitkin kulkiessasi opit paljon mielenkiintoista turvesoista. Tříjezerní slať -niminen suo on täynnä elämää, vaikka musta vesi ja kuolleet puut eivät siltä vaikuta. Polun lopussa saavut paikalle, josta saa alunsa Vltava-joki.


Šumavalla sijaitsee myös yksi Euroopan tärkeimmistä aarniometsistä, nimittäin Boubínský prales. Seuraa merkittyä polkua, joka alkaa Kubova Huť -kylästä, ja ihastele ikivanhoja eriskummallisiin muotoihin kasvaneita puita, saniaisten salaperäistä maailmaa ja sammaleen peittämiä kaatuneita puunrunkoja.

Luontopolku Povydří (eli Vydra-jokea pitkin) on yksi Šumavan kauneimmista reiteistä. Aloita Antýglin tai Čeňkova Pilan kylistä ja tutustu viehättävään Vydra-joen laaksoon. Joki on täynnä pieniä vesiputouksia ja muita ihastuttavia paikkoja. Polun varrelta löytyy Turnerova chata -mökki, oiva pysähtymis- tai jopa majoituspaikka, joka tarjoaa myös ravintolan ja baarin palveluita.

Luonnonkaunis Česká Kanada

110 kilometrin pituinen reitti ns. Tšekin Kanadan halki on vuoden 2022 uutuuksia. Tšekin Kanada on maalauksellista aluetta Etelä-Böömin ja Länsi-Määrin rajalla Jindřichův Hradec -kaupungin ympärillä. Alue tunnetaan laajoista metsistä, lakeista järvistä ja kallioisista maisemista. Reitti kulkee myös kauniiden historiallisten kaupunkien kuten Slavonicen ja Dačicen läpi, ja ohittaa Landštejnin linnan vaikuttavat rauniot.