Länsi-Böömissä kaupunkien ja linnojen perässä

Länsi-Böömissä kaupunkien ja linnojen perässä

Kylpylöitä, posliinia, Becherovkaa ja olutta

Länsi-Böömissä kaupunkien ja linnojen perässä
Haluatko kokea ainutlaatuisen keskieurooppalaisen loman, jossa yhdistyy keskiaikaisten linnojen ja kaupunkien tunnelmaa, loistokkaita kylpyläkokemuksia ja paikallisten panimotuotteiden maistelu? Länsi-Böömi on erittäin monipuolinen alue, josta löytyy jotakin niin luonnon kuin urbaanin elämän ystäville. Tässä artikkelissa keskitymme jälkimmäiseen.

Länsi-Böömin kauneimmat kaupungit 

Tunnettu Karlovy Vary on kaupunki, jossa on maailmanlaajuisesti eniten mineraalilähteitä yhdessä paikassa. Juomalähteet löytyvät 5 pylväskäytävästä, joista jokainen on täysin erilainen ja vierailun arvoinen. Satumaisessa Mariánské Lázněssa voi arkkitehtuurin lisäksi ihailla Boheminium-puistoa, jossa on tärkeiden tšekkiläisten linnojen ja muiden muistomerkkien pienoismalleja. Domažlice on Chodskon alueen perinteinen keskus. Historiallinen keskusta koostuu kauniista kaduista, joita reunustavat pastelliväriset talot. Boží Dar on Keski-Euroopan korkeimmalla sijaitseva kaupunki, jonka – kuten monien muidenkin Krušné hory -vuoriston kaupunkien – historia liittyy malmin- ja turpeenkaivuuseen. 

Loistavat linnat kutsuvat 

Alueen linnat ovat Tšekin kauneimpia. Yhdistä vierailu Karlovy Varyssa retkeen läheiseen Loketin linnaan, joka kuuluu Tšekin upeimpiin. Bečov nad Teplou -kaupungin barokkilinna, keskiaikainen linnoitus sekä terassipuutarha sijaitsevat kallioisella niemellä Teplá-joen yläpuolella. Linna on kansallinen kulttuurimuistomerkki, jonka sisällä säilytetään Tšekin toiseksi arvokkainta artefaktia - Pyhän Mauruksen reliikkikaappia. Chebin linna on yksi Tšekin tärkeimmistä romaanisista monumenteista ja antaa ainutlaatuinen kuvan romaanisesta tyylistä. Rabín linna taas on Tšekin suurin linnanraunio. Se sijaitsee 541 metrin korkeudessa Otava-joen yläpuolella lähellä Sušicen kaupunkia. 

Arkkitehtuuria ja taidetta 

Matkusta Pilseniin, eikä vain oluen vuoksi! Vuoden 2022 uutuus ilahduttaa varmasti jokaista arkkitehtuurin ja muotoilun ystävää. Adolf Loos oli maailmankuulu tšekkiläis-itävaltalainen arkkitehti, joka suunnitteli upeita rakennuksia ja sisätiloja 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Pilsenissä sinulla on mahdollisuus vierailla neljässä hänen suunnittelemassaan asunnossa kolmen opastetun kierroksen myötä. 
 
Pilsenissä kannattaa varmasti käydä myös 1800-luvun loppupuolella rakennetussa Suuressa synagogassa, joka on Tšekin suurin, Euroopan kolmanneksi suurin ja maailman viidenneksi suurin. Synagoga vaurioitui pahasti toisen maailmansodan aikana, ja vaikka rakennus on nyt täysin uudistettu, sen uruissa voi yhä nähdä luotien jälkiä. 

 
Lähellä Karlovy Varya sijaitsee hieno retkikohde koko perheelle, nimittäin Tšekin suurin posliinitehdas Thun. Nová Role -kylässä sijaitsevan tehtaan puitteissa on museo, ravintola, matkamuistomyymälä ja paljon muuta, mutta varmasti mielenkiintoisin kaikesta on mahdollisuus käydä tehtaassa opastetulla kierroksella ja seurata, miten raaka-aineet muuttuvat upeiksi käyttöesineiksi. 
 
Uniikki historiaa ja nykytaidetta yhdistävä nähtävyys on Pyhän Yrjön kirkko Lukován kylässä Pilsenin alueen pohjoisosassa. Kirkko rakennettiin 1300-luvulla ja se kuuluu Tšekin kulttuurimonumentteihin, mutta nykyään se on valitettavasti hyvin rappeutuneessa kunnossa. Tämän huomasi myös eräs taidealan opiskelija, joka valmisti ja asensi kirkkoon monta patsasta. Seisovien ja penkeissä istuvien patsaiden ansiosta kirkosta on tullut ulkomaillakin tunnettu nähtävyys. 

Maista Länsi-Böömin perinteitä 

Länsi-Böömin luonto tarjoaa monia parantavia lähteitä, mutta yksi hieman erilainen löytyy Karlovy Varyn Becherovkan tehtaasta. Becherovka on perinteikäs yrttilikööri, jota Tšekissä usein annetaan rakkaana lahjana perheelle ja ystäville – ja se sopii loistavasti myös tuliaisiksi lomalta! Vuodesta 1867 alkuperäisenä tehtaana toiminut Becherovkan museo toimii nykyään mielenkiintoisena interaktiivisena näyttelytilana, jossa voi mm. haistella Becherovkan valmistukseen käytettyjä yrttejä ja mausteita. 

 
Miltä kuulostaa opastettu vierailu maailman kuuluisimmassa panimossa ja sen museossa? Pilsenissä sijaitseva Pilsner Urquell on huippuolutta valmistava panimo, jolla on lähes 200 vuoden perinne. Nykyään Pilsner Urquell omistaa myös monta pienempää olutpanimoa, kuten koko maassa suositun Gambrinusin. Paikan ainutlaatuinen panimomuseo esittelee oluen, Pilsnerin panimoiden, pubien ja koko kaupungin historiaa.