Tšekkiläisen kulttuurin superkesä Savonlinnassa
Savonlinnan Oopperajuhlilla vieraileva maineikas Prahan kansallisooppera tuo Olavinlinnaan yhden tšekkiläisen oopperakulttuurin merkittävimmistä teoksista, sekä konsertoi mm. sopraano Karita Mattilan kanssa. Tšekkiläisen kulttuurin päivän voi päättää tšekkiläisessä olutbaarissa Olavinlinnassa, jonka Suur-Savon Osuuskauppa järjestää Oopperajuhlien viimeisellä viikolla 29.7.–4.8. Vuonna 2023 Vuoden museonakin palkitussa Savonlinnan museossa Riihisaaressa nähdään ainutlaatuisen laaja tšekkiläisen valokuvataiteen näyttely.
Oopperajuhlille vieraaksi saapuva arvostettu Prahan kansallisooppera, Národní divadlo, on yksi Euroopan suurista oopperataloista. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta Tšekin klassisen musiikin isän, Bedřich Smetanan syntymästä. Hänen tunnetuimpiin sävellyksiinsä lukeutuva Myyty morsian nähdään Olavinlinnassa Prahan kansallisoopperan esittämänä 27.7. 30.7. ja 1.8.

Vierailijaviikon kruunaa 31.7. suuri oopperakonsertti, jossa kuullaan ainutlaatuinen tšekkiläisen oopperamusiikin kokonaisuus. Prahan kansallisoopperan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista tulkitsee Jenufa-oopperan Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi kertaa Suomessa.

“Myyty morsian on tšekkiläisen oopperakulttuurin merkittävimpiä teoksia ja osa tšekkiläisten dna:ta. Savonlinnassa nähtävässä versiossa elokuva- ja teatteriohjaaja Alice Nellis on lisännyt mukaan hauskan näkökulman: esityksessä kurkataan humoristisesti siihen, miten tätä kansallisaarretta on liki 160 vuoden aikana näyttämöille soviteltu. Suuressa oopperakonsertissa taas kuullaan tunnetuimpien tšekkiläisten säveltäjien musiikkia. Oopperajuhlien viimeinen viikko on siis tšekkiläisen musiikin juhlaa”, Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kertoo.

Suuren oopperakonsertin kapellimestarina on Prahan kansallisoopperan musiikillinen johtaja Robert Jindra. Konsertissa kuullaan Jenufan nimiroolissa sopraano Alžběta Poláčková sekä mm. tenorit Pavel Černoch ja Aleš Briscein.

Oopperaillan kruunaa tietenkin tšekkiläinen olut. Suur-Savon Osuuskauppa järjestää festivaalin viimeiselle viikolle Olavinlinnaan olutbaarin, jossa voi nauttia maailman parhainakin pidettyjä tšekkiläisiä oluita.

Historiallisen laaja tsekkiläisen valokuvataiteen näyttely

Riihisaaressa Savonlinnan museossa nähtävässä tšekkiläistä valokuvataidetta laajasti esittelevässä (epä)tavallinen elämä - (ne)obvyklý život - (un)ordinary life -näyttelyssä on mukana lähes 20 merkittävää tšekkiläistä valokuvaajaa ja teoksia tulee esille noin 150 kpl. Näyttely avautuu 26.4. ja on esillä 15.9. saakka.

“Meillä ei ole tiedossa, että Suomessa olisi aiemmin järjestetty näin kattavaa tšekkiläisen valokuvan näyttelyä. Mukana on suuri joukko Tšekin valokuvataiteen merkittävimpiä nimiä, vanhoista mestareista tärkeisiin nuoren polven valokuvataiteilijoihin. Näyttelyn kuvat kattavat noin
viidenkymmenen vuoden aikajakson, kommunismin ajalta nykypäivään. Pitkän linjan tärkeistä valokuvaajanimistä voidaan mainita esimerkiksi Jan Saudek, Václav Jirásek, Dita Pepe, Jindřich Štreit, Libuše Jarcovjáková ja Dana Kyndrová. Nuoren polven tekijöitä edustavat vaikkapa Bára Prášilová ja Kateřina Sýsová. On kunnia tuoda tämä hieno kokonaisuus osaksi Savonlinnan tšekkiläisen kulttuurin teemakesää”
, Savonlinnan museon museonjohtaja Nikke Kaartinen kertoo.

Näyttelyn tuottaa Riihisaari - Savonlinnan museo, ja sen kuratoi palkittu valokuvaaja ja Tšekin ammattivalokuvaajien järjestön puheenjohtaja Jan Pohribný.

Tšekin Suomen suurlähetystö on Savonlinnan Oopperajuhlien ja Savonlinnan museon yhteistyökumppanina mukana muun muassa valokuvanäyttelyn ja Prahan kansallisoopperan vierailun järjestelyissä.

“Savonlinnassa on ensi kesänä mahdollista kokea ainutlaatuinen syväsukellus tšekkiläisen kulttuurin maailmaan! Tutustumisen voi aloittaa valokuvataiteen parissa Riihisaaressa, jatkaa maailmanluokan oopperan äärellä ja kruunata maailman parhaalla tšekkiläisellä oluella Olavinlinnassa. Tšekkiläisen kulttuurin tunnetuksi tekeminen kuuluu suurlähetystömme tehtäviin, joten Savonlinnan tšekkiläisessä superkesässä mukana olo on meille hyvin tärkeää”, Tšekin Suomen-suurlähettiläs Adam Vojtěch iloitsee.