Top toeristische nieuws in Tsjechië 2024
Wat voor nieuws zal het toeristenseizoen 2024 in Tsjechië brengen? Wij hebben voor je een overzicht samengesteld van het meest verwachte nieuws dat je niet mag missen! Wij geven je tips voor welke musea of monumenten je kunt bezoeken, waar je kunt sporten, waar je heerlijk kunt wandelen, voor een beetje cultuur gaan of voor de meest magische kerstsfeer... Hoog tijd om je vakantie in Tsjechië te gaan plannen!

Lonely Planet: Praag van 2024 moet je gewoon bezoeken!

Als je overlegt waar je dit jaar naartoe gaat, kan een tip uit de wereldberoemde Lonely Planet-gids misschien helpen. Deze plaatste Praag in de top 10 van wereldbestemmingen om te bezoeken in 2024! De gids beschreef de Tsjechische metropool als een levendige hoofdstad in gotische kledij” en voegde eraan toe dat de iconische monumenten zoals de Praagse Burcht met de Sint-Vituskathedraal of de Karelsbrug lijken te mooi om waar te zijn. Lonely Planet raadt aan om Tsjechisch bier te proeven en verschillende plaatsen te bezoeken - neem even een kijkje welke dat zijn!

Onze tip: In het gigantische Praagse bezoekerscentrum Pilsner Urquell: The Original Beer Experience kun je Tsjechisch bier met al je zintuigen leren kennen – een nieuwigheid van vorig jaar!

Praag bijna in je zak en het origineel van de Praagse Astronomische Klok

ls je je laat verleiden door de aanbevelingen van Lonely Planet en naar Praag gaat, kan je je niet alleen verheugen op beproefde toeristische klassiekers, maar ook op verschillende nieuwigheden in de stad met honderd torens. Na een veeleisende reconstructie die vier jaar duurde zal het historische hoofdgebouw van het Museum van de Hoofdstad Praag in het najaar van 2024 zijn deuren openen voor bezoekers. Hier kan je bijvoorbeeld het originele kalenderbord van het astronomische uurwerk bekijken, of het zogenaamde Langweil-model van Praag – een handgemaakt gekleurd papieren model uit de jaren 1826-1834 met meer dan 2.000 gebouwen! Al die miniatuur, fijn vervaardigde details zullen je ogen doen tranen!

Het koninkrijk van rozen onder de Tsjechische Eiffeltoren

Een van de dominante bezienswaardigheden van de skyline van Praag is de "Tsjechische Eiffeltoren" op de Petřín-heuvel. Toeristen worden normaal gesproken met een kabelbaan naar de uitkijktoren vervoerd, maar in 2024 wordt de werking ervan stopgezet. De oudste kabelbaan van Tsjechië moet gewoon verjongd worden. Maar wanhoop niet, je kunt de top bereiken via een aangename wandeling, waarbij je genoeg tijd zal hebben om het geweldige uitzicht over Praag te bewonderen. Plus! Op het bergstation van de kabelbaan wordt je wandeling nog verfraaid door de sprookjesachtige Roze Tuin, die een verbazingwekkende transformatie ondergaat. Honderden nieuwe rozen, struiken en tientallen nieuw geplante bomen zullen je erbij gezelschap houden!

Ervaar de elegantie van de jaren dertig en dineer als een filmster of president

Het grote hoogtepunt van 2024 zal de voltooiing zijn van de grootschalige reconstructie van de een functionaliteitsjuweel Barrandov-terrassen. De vader van de voormalige Tsjechische president Václav Havelzat achter de bouw ervan. De ooit beroemde excursieplek met panoramisch restaurant werd regelmatig bezocht door de grootste vooroorlogse sterren van het witte doek uit de nabijgelegen filmstudio's en de eerste Tsjechoslowaakse president T. G. Masaryk. De Terrassen waren vroeger een echte hit. Bij de openingsceremonie wisselden 50 duizend mensen hier af! Er werden hier dagelijks ongeveer drieduizend lunches geserveerd, snacks werden per kabelbaan naar het zwembad vervoerd, er was livemuziek, er werd gedanst...

En het is het iconische functionalistische restaurant met typische uitkijktoren dat net als andere delen van het gebied waar luxe appartementen worden gebouwd een wederopstanding zal beleven – direct nadat de wederopbouw eind 2024 is voltooid! Kun jij trouwens raden op welke plek Max Urban, de architect van de terrassen van Barrandov (en de omliggende villawijk en filmstudio's), geïnspireerd werd om op het rotsmassief boven de rivier de Moldau te bouwen? Bij het beroemde restaurantpaviljoen Cliff House boven de Stille Oceaan nabij San Francisco, dat hij bezocht!

Maak kennis met Brno, de Europese hoofdstad van Kerstmis 2024! Misschien vanuit vogelperspectief

Ook dit jaar staan ​​er veel nieuwe dingen op de planning in de tweede grootste Tsjechische stad Brno, die overigens in 2024 de Europese kersthoofdstad zal worden! Mis zijn bezoek tijdens de Advent dus zeker niet, (niet alleen) de kerstmarkten in Brno zullen dit jaar echt iets bijzonders zijn!

Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen... Helemaal begin 2024 werd de kerk van St. Jakob geopend, een van de meest waardevolle laatgotische monumenten in Tsjechië, met het tweede grootste knekelhuis van Europa, inclusief een gloednieuw uitkijkpunt op de kerktoren.

Art deco, Art Nouveau... De collectie iconische villa's in Brno groeit

Het verwachte nieuws is de opening van de villa van Arnold, gebouwd in art-decostijl met elementen uit de art nouveau, die in de nabijheid staat van het meest gewilde monument van Brno, de op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen functionele villa Tugendhat. De villa van de bouwer Josef Arnold was pas het tweede gebouw dat werd gerealiseerd binnen de oudste villakolonie van Brno die staat vol architecturale pareltjes - we raden zeker een wandeling aan. Vanwege het unieke karakter zal de villa van Arnold zelfs onderdeel worden van het internationale Iconic Houses Network-project!

De plaatselijke tuin wordt ook gerenoveerd, die wordt aangesloten op de tuinen van twee andere beroemde villa's, Villas Tugendhat en Löw-Beer. Overigens kun je de tuinen van de genoemde twee pareltjes nu gratis bezoeken! Vorig jaar waren ze namelijk met elkaar verbonden – net als vóór de Tweede Wereldoorlog, toen beide villas werden bewoond door verwante families. Arnolds villa met tuin en permanente tentoonstellingen Joden in Brno en Genius Loci, gewijd aan de architect uit Brno Arnold en de geschiedenis van de villa, is vanaf 1 mei volledig toegankelijk.

Zoals in de romans van J.R.R. Tolkien... De ondergrond van Brno opent zijn deuren!

De stuwmeren van Brno op de Gele Heuvel worden vaak vergeleken met de bekende Yerebatan-reservoirs in Istanbul of met de mysterieuze Moria uit Tolkiens Lord of the Rings-trilogie. In 2022 gingen twee mysterieuze ondergrondse kathedralenopen voor bezoekers en werden meteen een grote hit. Het monumentale pand van het unieke technische monument is echter gesloten van november 2023 tot en met voorjaar 2024. De reden daarvan zijn constructieve aanpassingen en vooral de voorbereiding voor de opening van de laatste derde tank! Naast de kassa in het voormalige wachthuis komt er ook een nieuwe toegang tot de ondergrond, inclusief een lift voor rolstoel toegang. Wij kunnen niet wachten!

Austerlitz 1805: De plaats van de triomf van Napoleon zoals in de palm van je hand

De bloedigste Napoleontische veldslag op Tsjechisch grondgebied vond plaats op 2 december 1805 nabij Slavkov bij Brno, waar Napoleon de legers van de Russische tsaar Alexander I en de Oostenrijkse keizer Franciscus versloeg. Vanaf dit jaar kun je de plek van de beroemde Slag om de Drie Keizers vanaf een hoogte mooi bekijken! Het Vredesheuvel-monument in Slavkov ondergaat een grote transformatie met een multimediatentoonstelling, waar je naar de nieuwe uitkijkplatforms kunt klimmen die boven het niveau van de daken liggen. En ook in 2024 kun je uitkijken naar de spectaculaire reconstructie van de strijd, die op 1 december voor de heuvel zal plaatsvinden.

De tweede grootste rijhal van Europa? De Tsjechische vlakbij Tachov!

Weet jij waar je de tweede grootste rijhal van Europa vindt? Slechts iets kleiner dan de Spaanse Rijschool in Wenen is de Windischgrätz Rijhal in Světce bij Tachov. Begin 2024 opent het monumentale neoromaanse gebouw zijn deuren voor bezoekers. Je kunt naar alle verdiepingen kijken. Je bezoekt de hal van de manege, het dak en de kelder, voorzieningen voor paarden en bezoekers en de prinselijke loge mag tijdens de tocht niet ontbreken. Breng zeker een bezoek aan de smederij, de hoefsmid, het appartement van de smid, de ijzerwerktentoonstelling, de koetsgang en de woonruimten voor de adel en bezoekers.

Wat is er nieuw in het skiseizoen 2023/2024 in de Tsjechische bergen? De nieuwe langste piste!

Het lijkt erop dat de Tsjechische winterresorts een race hebben aangekondigd om tegen 2025 de langste skipiste van Tsjechië te bouwen. Vorig jaar behaalde Skiresort Klínovec de eerste plaats met een nieuwe 3,4 kilometer lange baan, dit jaar werd het skigebied in West-Bohemen ingehaald door Relax & Sport Resort Dolní Morava. De nieuwe familiepiste van 3,7 kilometer biedt niet alleen fantastische uitzichten, maar ook een royale breedte van ten minste 25 meter over de gehele lengte. Voor één skipas kun je skiën op meer dan 10 km volledig besneeuwde pistes van alle moeilijkheidsgraden in een van de beste Tsjechische resorts boordevol topdiensten en attracties. De start van het skiseizoen in Neder-Moravië staat gepland voor het eerste weekend van december.

Maar de langste track is niet het enige record dat Dolní Morava op zijn naam heeft staan! Je kunt hier wandelen over de langste hangbrug voor voetgangers ter wereld en je kunt je vermaken op de tweede langste bobsleebaan in zijn soort in Europa! Het is het hele jaar door geopend.

In 2024 viert Tsjechië klassieke muziek

Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat de componist Bedřich Smetana, een icoon van de Tsjechische klassieke muziek, werd geboren. En het was ter ere van hem dat 2024 werd uitgeroepen tot Jaar van de Tsjechische muziek. Je kunt je verheugen op honderden concerten in heel Tsjechië. Wij zijn alvast een programma voor je aan het voorbereiden, volg onze website!

Zal de lijst van Tsjechische monumenten onder bescherming van UNESCO worden uitgebreid? 

Na het grote succes eind 2023, toen Tsjechië twee nieuwe inschrijvingen op de UNESCO-lijst ontving – Žatec en het landschap van Žatec-hop en de handgemaakte productie van Tsjechisch glas – zullen we benieuwd zijn welke Tsjechische tradities in staat zullen zijn om de nominatie in de daaropvolgende jaren te krijgen. Wordt het Vamberk-kantklossen, Slowaakse feesten met rechten, brouwerijkuiperij, doedelzakken of handgemaakt chenille-textiel? En zal dat in de zomer van 2024 zijn? Laten we samen duimen!

Winterseizoen 2023/24 in Tsjechië: Nieuws en openingsdata voor Tsjechische skigebieden

Winterseizoen 2023/24 in Tsjechië: Nieuws en openingsdata voor Tsjechische skigebieden

De meeste Tsjechische skigebieden openen hun deuren al in december - dit jaar zijn ze nog moderner, comfortabeler, duurzamer en een stukje groter. En dat alles nog tegen dezelfde prijzen als vorig jaar! Topservice, geweldige faciliteiten voor ouders en kinderen, gezellige pubs waar de geur van de Tsjechische winterkeukenspecialiteiten naar toe waait... Dat zijn de Tsjechische bergen, glooiende heuvels die gemaakt zijn voor een zorgeloze wintervakantie voor het hele gezin.
Ontdek