Proef de Tsjechische Kerstmis!
Wie van ons zou Kerstmis niet associëren met tafels vol lekkers en verschillende prachtige geuren vanuit de keuken. Wat dacht je van de Tsjechische proeven? Met onze videorecepten wordt de bereiding ervan letterlijk een fluitje van een cent.

Zoete magie op een bord

Al tijdens december ruiken Tsjechische huizen naar vanille en kaneel. Dat is omdat op eerste kerstdag de tafels worden versierd met snoepjes in allerlei vormen en smaken. De traditie van het snijden, bakken, vullen en uitsmeren van kleine "koekjes" vóór Kerstmis dateert waarschijnlijk al uit de heidense tijden! Er wordt gezegd dat ‘kerst snoepjes' in die tijd de vorm aannamen van dieren en dat 'magische' koekjes tijdens de winterzonnewende aan bomen en schuren werden gehangen, zodat de goden de gewassen en dieren tegen rampen zouden beschermen.

Tsjechië – een grootmacht op het gebied van thuis zoetwarenbakkers

De Tsjechen ontwikkelden zich tot 's werelds "supermacht" van zoetwarenbakkers - bakken gebeurt in de overgrote meerderheid van de huishoudens, wat in vergelijking met de rest van Europa heel uniek is. Tsjechische huisvrouwen bereiden normaal gesproken 5 tot 20 soorten van snoepgoed!

BWe zullen je echter niet overweldigen met zoveel recepten. Wij hebben er twee voor je die wel beproefd zijn. Een veilige gok zijn de lekkere vanillebroodjes, die met Kerstmis op geen enkele Tsjechische tafel ontbreken en voor de bereiding waarvan je geen uitsteekvormpjes of mallen nodig hebt. Je zult zeker ook niets bederven ook als je de populairste snoepjes van de eerste Tsjechoslowaakse president, T.G. Masaryk, bakt. Zijn moeder bakte altijd deze koekjes met stukjes noot, dus natuurlijk vroeg hij er zelfs als volwassene elke kerst om.

Met gevlochten kerstbrood tegen kwade krachten

Als het maken van kleine vormen een te grote klus voor je is, kun je een grotere lekkernij proberen die al sinds de 14e eeuw wordt gebakken! Het gaat over gevlochten kerstbrood (Vánočka). Omdat de vorm lijkt op een kindje Jezus in doeken, was het een symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid en mocht het daarom op geen enkel kerstavondmenu ontbreken. In het verleden geloofde men ook dat het kruisbreien daarvan de mensen aan tafel zou beschermen tegen kwade krachten. Maar pas op, het gaat niet over challah, een Joods brood. In tegenstelling daarmee is de Tsjechische kerst zoet, vol rozijnen en amandelen.

Vasten-karper en praktische salade

Kerst zonder gefrituurde karper met aardappelsalade? Zoiets kunnen zich de meeste Tsjechen helemaal niet voorstellen. Het wordt bij ons tijdens de feestdagen al sinds de middeleeuwen gegeten.  Waarom karper dus? Het kerstavondfeest symboliseert het vastendiner, waarbij het vlees van geslachte dieren niet mag worden gegeten. En de aardappelsalade-traditie hangt waarschijnlijk met zijn aparte smaak samen, die uitstekend contrasteert met de zachte karper, maar ook met zijn praktische bruikbaarheid. De salade kan namelijk van tevoren worden voorbereid, de huisvrouw kon zich dus aan andere activiteiten wijden, van het versieren van de boom tot het bakken van kerstkoekjes tot het koken van vissoep.

Tot het laatste bot!

Een vissoep, gemaakt van al de rest die niet gebruikt is voor het frituren, ontbreekt op geen Tsjechisch kersttafel. De reden voor het maken van deze delicatesse is duidelijk - niet verspillen! Er zijn heel weel manieren waarop Tsjechische families de vissoep voorbereiden. Helder, romig, met stukjes vlees, met kuit en vismelk... Wij hebben voor je een recept geselecteerd voor luxe romige vissoep met dumplings.

Onze tip: Vergeet niet een paar schubben van de karper te pakken. Leg ze onder de borden tijdens het kerstdiner en je zal genoeg geld hebben het hele jaar door!

Karper voor de rijken, kuba voor de armen

Het moet gezegd worden dat karper in het verleden met Kerstmis alleen werd geserveerd in huishoudens uit de hogere klasse. Het feestmenu van de armen werd gedomineerd door kuba - een eenvoudig maar stevig gerecht gemaakt van gepeld graan en gedroogde paddenstoelen, goedkope en beschikbare ingrediënten. Vroeger kookten mensen met wat ze op dat moment bij de hand hadden, en in de winter waren het logischerwijs granen en gedroogde paddenstoelen uit de zomer. Hoewel het een eenvoudig plattelandsvoedsel is, heeft het nooit zijn populariteit verloren (zelfs niet in de steden). Als je het eenmaal proeft, begrijp je waarom.

Advents- en kerstmenu in Praagse restaurants

Hieronder vind je een aantal traditionele Tsjechische kerstrecepten. Maar als je de Tsjechische kerstspecialiteiten liever uit de keuken van de beste chefkoks proeft, hebben we drie tips voor je voor uitstekende Praagse restaurants die zijn bekroond met het Czech Specials-keurmerk en die je smaakpapillen in de zevende hemel zullen brengen.

Zo mag je de adventsbrunch in het Gemeenschapshuis beslist niet missen. Het prachtige art nouveau-restaurant dat hier gehuisvest is, ademt een feestelijke sfeer en brengt je alvast in de stemming voor de naderende feestdagen.

Ben je van plan om de kerstdagen in Praag door te brengen?

Reserveer dan tijdig plaatsen voor het kerstdiner op 24 december! Als je voor een van de volgende restaurants kiest, zit je altijd goed.

Het beroemde Praagse restaurant U Pinkasů heeft een traditioneel kerstavondmenu in petto voor zijn gasten: ganzenlever in reuzel met granaatappel en toast, traditionele vissoep met groenten en broodcroutons, oud-Boheemse 'houbový kuba' (gerecht met grutten en paddenstoelen), in reuzel gebakken karperfilet met citroen en aardappelsalade en als dessert vanille-ijs met pruimensaus en peperkoekjes.

Het Triton Restaurant met zijn art nouveau-interieur in de vorm van een druipsteengrot biedt een modern kerstavonddiner van zeven gangen in combinatie met geselecteerde wijnen, een glas Moët & Chandon Imperial Brut Champagne en aangenaam pianospel. Zo kun je je bijvoorbeeld verheugen op bleekselderij met walnoten, gember, kerrie en rozemarijn, romige paddenstoelensoep met kruisdisteloesterzwam, gekonfijt eigeel, tijm en truffel, Sint-Pietersvis met saffraansaus en zwarte citroen of parelhoen met kastanjes, gemarineerde pompoen en demi-glace van pompoen.

Geniet van Tsjechische kerstkoekjes

Wil je een kerstsouvenir uit Tsjechië meenemen? Wat dacht je van mooi verpakte traditionele Tsjechische kerstkoekjes van uitstekende banketbakkerijen en koffiehuizen? We hebben er een aantal voor je uitgekozen waar ze de meest verrukkelijke kerstdelicatessen bakken. En dat is ook één van de redenen waarom ze het Czech Specials-keurmerk hebben gekregen.

Bergen en lekker eten in de Czech Specials-restaurants

Bergen en lekker eten in de Czech Specials-restaurants

Tsjechië wordt van alle kanten omringd door bergen. Die zijn weliswaar niet zo hoog als de Alpen, maar hoog genoeg voor veel sneeuwplezier. Wintersportliefhebbers kijken altijd reikhalzend uit naar de periode waarin er genoeg sneeuw ligt, gewoonlijk van Kerst tot eind maart. Waar u goed kunt skiën komt u te weten bij elk informatiecentrum, waar u lekker kunt eten hoort u van ons.
Ontdek